.
.

onsdag 29 juli 2009

Aricept

Generiskt namn: donepezil (muntligt) (Doe NEP e zil) 
Produktnamn: Aricept, Aricept ODT


Vad är Aricept?

Aricept förbättrar funktionen av nervceller i hjärnan. Det fungerar genom att förhindra uppdelning av en kemikalie som kallas acetylkolin (ah se til KO Leen). Personer med demens har oftast lägre nivåer av denna kemikalie, som är viktigt för de processer som minne, tänkande och resonemang. 

Aricept används för behandling av mild till måttlig demens orsakad av Alzheimers sjukdom. 

Aricept kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Vad är det viktigaste jag bör veta om Aricept? 

Innan Aricept, berätta för din läkare om du har en hjärtrytmen sjukdom som "sick sinus syndrome" (långsam hjärtrytm), en förstorad prostata, vattenkastning problem, astma, obstruktiv lungsjukdom, eller ett beslag sjukdom som epilepsi. 

Om du måste ha någon typ av operation, berättar kirurgen före Temne att du tar Aricept. 
Aricept kan orsaka biverkningar som kan påverka dina tankar och reaktioner. Var försiktig om du kör eller göra något som kräver att du ska vara vaken och alert.

Vad ska jag diskutera med min läkare innan du tar Aricept? 
Ta inte Aricept om du är allergisk mot donepezil. 

Innan Aricept, berätta för din läkare om du är allergisk mot något läkemedel, eller om du har: 

en hjärtrytmen sjukdom som "sick sinus syndrome" (långsam hjärtrytm); 

en historia av magsår; 

en förstorad prostata eller vattenkastning problem; 

epilepsi eller andra beslag sjukdom, eller 

astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). 

Om du har något av dessa villkor, kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert ta Aricept. 
FDA graviditet kategori C. Aricept kan vara skadligt för fostret. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Det är inte känt om Aricept går över i bröstmjölk eller om det skulle kunna skada ett ammande barn. Använd inte Aricept utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn.

Hur ska jag ta Aricept? 

Ta Aricept precis som det ordinerats åt dig. Ta inte medicinen i större mängder, eller ta det under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Om du måste ha någon typ av operation, berättar kirurgen före Temne att du tar Aricept. Du kanske måste sluta att använda läkemedlet under en kort tid. 

Aricept kan tas med eller utan mat eller mjölk. 
Ta Aricept regelbunden tabletter med ett fullt glas vatten. 

För att ta donepezil oralt sönderfallande tablett (Aricept ODT): 

Håll tabletten i blisterförpackning tills du är redo att ta medicinen. Öppna förpackningen och skal eller klippa stöd från tabletten blister. Tryck inte en tablett genom stöd eller om du kan skada tabletten. 

Använda torra händer, ta tabletten och placera den i munnen. Det kommer att börja lösa upp direkt. 

Svälj inte tabletten hel. Låt den lösas upp i munnen utan att tugga. 

Svälj flera gånger tabletten löser sig. Efter tabletten löser sig helt, dricker ett glas vatten. 
Aricept tas vanligen vid sänggående. Följ din läkares instruktioner. Store Aricept vid rumstemperatur borta från fukt och värme.

Vad händer om jag missar en dos? 

Ta den missade dosen så fort du kommer ihåg. Om det nästan är dags för din nästa dos, hoppa över den missade dosen och ta läkemedlet vid nästa regelbundna temne. Ta inte extra medicin för att kompensera den missade dosen.

Vad händer om jag överdos? 
Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. 

Överdosering symtomen kan omfatta svår illamående, kräkningar, dreglar, svettning, dimsyn, känsla VIMMELKANTIG, långsamma hjärtslag, ytlig andning, muskelsvaghet, svimning eller beslag (konvulsioner).

Vad ska jag undvika när du tar Aricept? 
Aricept kan orsaka biverkningar som kan påverka dina tankar och reaktioner. Var försiktig om du kör eller göra något som kräver att du ska vara vaken och alert.

Aricept biverkningar 
Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Aricept och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

svart, blodig eller Tjärhaltiga avföring; 

hosta upp blod eller kräkas som ser ut som blod eller kaffe grunder; 

smärtsam eller svår vattenkastning; 

beslag (black-out eller konvulsioner); 

Mindre allvarliga biverkningar kan vara: 

illamående, kräkningar, diarré, 

aptitlöshet; 

muskelkramper; 

trött känsla, eller 

sömnproblem (insomni). 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Tala om för din läkare om ovanliga eller besvärande biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Aricept? 

Innan Aricept, berätta för din läkare om du tar något av följande läkemedel: 

atropin (Donnatal, m.fl.); 

belladonna; 

karbamazepin (Tegretol); 

clidinium (Quarzan); 

dexametason (Decadron); 

dicyclomine (Bentyl); 

glycopyrrolate (Robinul); 

hyoscyamine (Anaspaz, Cystospaz, Levsin, m.fl.); 

mepenzolate (Cantil); 

methantheline (Provocholine); 

methscopolamine (Pamine), SKOPOLAMIN (Transderm-Scop); 

fenobarbital (Luminal, Solfoton); 

fenytoin (Dilantin); 

propantelinbromid (Pro-Banthine); 

kinidin (Cardioquin, Quinidex, Quinaglute, andra); 

Rifampin (Rifadin, Rifamate, Rifater); 

en svamp antibiotika såsom ketokonazol (Nizoral), flukonazol (Diflucan) eller itrakonazol (Sporanox), eller 

aspirin eller andra NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) såsom ibuprofen (Motrin, Alvedon), naproxen (aLeve, Naprosyn), diklofenak (Voltaren), diflunisal (Dolobid) etodolak (Lodine) flurbiprofen (Ansaid) indomethacin (Indocin), ketoprofen (Orudis), ketorolak (Toradol), mefenamsyra (Ponstel), meloxikam (Mobic), nabumeton (Relafen), piroxikam (Feldene), och andra. 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Aricept. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Aricept. 
Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda Aricept bara för indikation ordinerats. 

Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar