.
.

tisdag 28 juli 2009

Ambien

Generiskt namn: zolpidem (zole PI DEM) 
Produktnamn: Ambien


Vad är Ambien?

Ambien är ett lugnande medel, även kallad en hypnotisk. Det påverkar kemiska substanser i hjärnan som kan bli obalanserad och orsaka sömnproblem (insomni). 

Ambien används för kortvarig behandling av sömnlöshet (svårigheter som faller eller vistas i sömn). Denna medicin orsakar avslappning som hjälper dig att somna. 

Ambien kan också användas för andra ändamål än de som anges i denna medicinering guide.

Viktig information om Ambien

Ambien kan orsaka en allvarlig allergisk reaktion. Sluta med det och få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Ambien gör du somnar. Aldrig ta denna medicin under din normala vakna timmar, såvida du inte har en fullständig 7 till 8 timmar att avsätta för att sova. 

Vissa personer som använder detta läkemedel har bedrivit verksamhet som bilkörning och äta, eller göra telefonsamtal och senare har inget minne av verksamheten. Om detta händer dig, sluta ta Ambien och tala med din läkare om en annan behandling för sömnstörningar. 

Ambien kan orsaka biverkningar som kan påverka dina tankar och reaktioner. Du kan fortfarande känna sig sömnig morgonen efter att ha tagit medicinen. Tills du vet hur detta läkemedel kommer att påverka dig under vakna timmar, var försiktig om du kör, använda maskiner, pilot ett flygplan, eller göra något som kräver att du ska vara vaken och alert. Drick inte alkohol medan du tar denna medicin. Det kan öka några av de biverkningar av Ambien, inklusive dåsighet. Detta läkemedel kan vara vanebildande och bör endast användas av den person som det som föreskrivs för. Ambien aldrig bör delas med en annan person, speciellt någon som har en historia av drogmissbruk eller beroende. Förvara medicinen på ett säkert ställe där andra inte kan få till det. 

Det är farligt att försöka köpa Ambien på Internet eller från leverantörer utanför USA. Läkemedel som distribueras från försäljning över Internet kan innehålla farliga ämnen, eller får inte distribueras med en licens apoteket. Prover av detta läkemedel köpta på Internet har visat sig innehålla haloperidol (Haldol), en potent antipsykotiska läkemedel med farliga biverkningar. För mer information, kontakta den amerikanska Food and Drug Administration (FDA), eller besök www.fda.gov / buyonlineguide.

Vad ska jag diskutera med min läkare innan du tar Ambien?

Ambien gör du somnar. Aldrig ta denna medicin under din normala vakna timmar, såvida du inte har en fullständig 7 till 8 timmar att avsätta för att sova. 

Vissa personer som använder detta läkemedel har bedrivit verksamhet som bilkörning och äta, eller göra telefonsamtal och senare har inget minne av verksamheten. Om detta händer dig, sluta ta Ambien och tala med din läkare om en annan behandling för sömnstörningar. 

Använd inte detta läkemedel om du är allergisk mot zolpidem. Ambien tabletter innehåller laktos. Var försiktig om du är känslig för laktos. 

Innan du tar detta läkemedel, tala om för din läkare om du är allergisk mot något läkemedel, eller om du har: 
njursjukdom; 
leversjukdom; 

lungsjukdomar som astma, bronkit, emfysem eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL); 

sömnapné (andning stannar under sömn); 

myastenia gravis; 

en historia av depression, psykisk sjukdom, eller självmordstankar, eller 

en historia av drog-eller alkoholmissbruk. 

Om du har något av dessa villkor, kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert ta Ambien. 

FDA graviditet kategori C. Denna medicin kan vara skadligt för fostret. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Detta läkemedel kan passera över i bröstmjölken och kan skada ett ammande barn. Använd inte detta läkemedel utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn. 

Den lugnande effekten av Ambien får starkare hos äldre vuxna. Oavsiktlig faller är gemensamma hos äldre patienter som tar lugnande medel. Iaktta försiktighet för att undvika att falla eller olycksfall när du tar Ambien. 

Ge inte detta läkemedel till någon yngre än 18 år. 

Det är farligt att försöka köpa Ambien på Internet eller från leverantörer utanför USA. Läkemedel som distribueras från försäljning över Internet kan innehålla farliga ämnen, eller får inte distribueras med en licens apoteket. Prover av detta läkemedel köpta på Internet har visat sig innehålla haloperidol (Haldol), en potent antipsykotiska läkemedel med farliga biverkningar. För mer information, kontakta den amerikanska Food and Drug Administration (FDA), eller besök www.fda.gov / buyonlineguide.

Hur ska jag ta Ambien?

Ta Ambien precis som det ordinerats åt dig. Ta inte medicinen i större mängder, eller ta det under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Ambien levereras med patienten instruktioner för säker och effektiv användning. Följ dessa anvisningar noggrant. Fråga din läkare eller farmaceut om du har några frågor. 

Ta Ambien bara om du kan få en hel natts sömn innan du skall vara aktiv igen. Aldrig ta denna medicin under din normala vakna timmar, såvida du inte har en fullständig 7 till 8 timmar att avsätta för att sova. 

Ta detta läkemedel med ett fullt glas vatten. Undvik att ta Ambien CR med eller strax efter en måltid eller det kan ta längre tid för dig att somna. Ambien är för kortsiktigt bruk. Tala om för din läkare om din sömnlöshet symptomen inte förbättras, eller om de blir värre efter att använda denna medicin för 7-10 nätter i rad. Ta inte Ambien längre än 4 eller 5 veckor utan din läkares råd. 

Du kan få abstinenssymptom om du slutar ta detta läkemedel efter tar över flera dagar i rad. Sluta inte ta detta läkemedel plötsligt utan att först tala med din läkare. Du kan behöva använda mindre innan du slutar medicineringen helt. 

Abstinenssymptomen omfattar beteendeförändringar, magont, muskelkramper, illamående, kräkningar, svettningar, ångest, panik, skakningar, och beslag (konvulsioner). Sömnlöshet symptom kan också återvända efter att du slutar ta denna medicin. Dessa symtom kan vara ännu värre än innan du börjat ta medicinen. Ring din läkare om du fortfarande har förvärrats sömnlöshet efter de första nätterna utan att ta Ambien. 

Inte krossa, tugga eller bryta en förlängd frisättning tablett. Svälj piller hela. Det är speciellt framtagen för att frigöra medicin långsamt i kroppen. Krossa piller skulle orsaka för mycket av drogen att släppas på en gång. Store denna medicin i rumstemperatur borta från fukt och värme.

Vad händer om jag missar en dos? 

Sedan Ambien Vanligtvis så krävs, kan du inte vara på doseringen. Aldrig ta denna medicin om du inte har en fullständig 7 till 8 timmar att sova innan de aktiva igen. Ta inte extra medicin för att kompensera en missad dos.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. En överdos av Ambien kan vara dödlig om den tas tillsammans med andra läkemedel som kan orsaka dåsighet. 

Symtom på en Ambien överdosering kan omfatta dåsighet, förvirring, ytlig andning, känslan YR, svimning eller koma.

Vad ska jag undvika när du tar Ambien? 

Ambien kan orsaka biverkningar som kan påverka dina tankar och reaktioner. Du kan fortfarande känna sig sömnig morgonen efter att ha tagit medicinen. Tills du vet hur detta läkemedel kommer att påverka dig under vakna timmar, var försiktig om du kör, använda maskiner, pilot ett flygplan, eller göra något som kräver att du ska vara vaken och alert. 

Undvik att ta Ambien under resor, såsom att sova på ett flygplan. Du kan bli väckt innan effekterna av medicineringen har slitna ut. Amnesia (glömska) är vanligare om du inte får full 7 till 8 timmars sömn efter att ha tagit Ambien. 

Drick inte alkohol medan du tar Ambien. Det kan öka några av de biverkningar av Ambien, inklusive dåsighet.

Ambien biverkningar 

Ambien kan orsaka en allvarlig allergisk reaktion. Sluta ta Ambien och få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Ambien och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

nedstämdhet, tankar på att skada sig själv; 

onormala tankar, risktagande beteende, minskade hämningar, ingen rädsla för fara; 

ångest, aggressivitet, känsla av rastlöshet eller upprörd; 

hallucinationer, förvirring, förlust av person. 

Mindre allvarliga Ambien biverkningar kan vara: 

dagtid sömnighet, yrsel, svaghet, att känna sig "drogad" eller YR; 

Bristen på samordning; 

amnesi, glömska, 

levande eller onormala drömmar; 

illamående, förstoppning, 

täppt näsa, halsont; 

huvudvärk, muskelsmärta, eller 

dimsyn. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Tala om för din läkare om ovanliga eller besvärande biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Ambien? 

Du kan behöva en lägre dos av Ambien om du tar andra läkemedel som gör dig sömnig (t.ex. kallt medicin, smärta läkemedel, muskelavslappnande medel och läkemedel mot depression eller ångest). Tala om för din läkare om du för närvarande tar någon av dessa mediciner. 

Innan Ambien, berätta för din läkare om alla andra läkemedel du använder, i synnerhet: 

klorpromazin (Thorazine); 

itrakonazol (Sporanox), ketokonazol (Nizoral); 

Rifampin (Rifadin, Rimactane, Rifater); 

antidepressiva såsom imipramin (Janimine, Tofranil) eller sertralin (Zoloft), eller 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Ambien. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Ambien.

Vad betyder min medicinering se ut? 

Zolpidem finns med ett recept under varumärket Ambien. Andra varumärken eller allmänna formuleringar av detta läkemedel kan också vara tillgänglig. Fråga apotekspersonalen några frågor du har om detta läkemedel, särskilt om det är nytt för dig. 

Ambien 5 mg - rosa, kapsel-formad, filmdragerade tabletter 

Ambien 10 mg - vit kapsel-formad, filmdragerade tabletter 

Ambien CR 6,25 mg - rosa runda avgivning tabletter 

Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat.

Multum s narkotikainformation stöder inte DRG, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling. Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar