.
.

onsdag 29 juli 2009

Avandia

Generiskt namn: rosiglitazon (muntligt) (rad ZI Gli ta zon) 
Produktnamn: Avandia


Vad är Avandia?

Avandia är en oral diabetes medicin som hjälper till att kontrollera blodsockernivån genom att cellerna i kroppen mer känslig för effekten av insulin. 

Avandia är för personer med typ 2 (icke insulinberoende) diabetes. Det används ibland i kombination andra läkemedel, men det är inte för behandling av typ 1-diabetes. Med Avandia med insulin eller nitrater rekommenderas inte. 

Avandia kan även användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Viktig information om Avandia 

Använd inte Avandia om du har typ 1-diabetes, eller om du är i ett tillstånd av diabetesketoacidos (ringa upp din läkare för behandling med insulin). 

Innan Avandia, berätta för din läkare om du har hjärtsvikt eller hjärtsjukdom, tidigare hjärtattack eller stroke, leversjukdom eller ögonproblem som orsakas av diabetes. 

Know tecken på lågt blodsocker (hypoglykemi) och hur man känner igen dem, med svält, huvudvärk, förvirring, irritabilitet, dåsighet, svaghet, yrsel, skakningar, svettningar, snabb puls, beslag (konvulsioner), svimning, eller koma (svår hypoglykemi kan vara dödlig). Ha alltid en källa till socker tillgänglig om du har symtom på lågt blodsocker. 

Vissa kvinnor använder Avandia har börjat med menstruella perioder, även efter att inte ha en tid för en lång tid på grund av ett medicinskt tillstånd. Du kan bli gravid om din perioder omstart. Prata med din läkare om behovet av preventivmedel. Kvinnor kan också vara mer benägna än män att ha benfrakturer i överarmen, handen eller foten medan du tar Avandia. Tala med din läkare om du är oroad över denna möjlighet. 

Med vissa muntliga diabetes läkemedel kan öka risken för allvarliga hjärtproblem. Dock inte behandla din diabetes kan skada ditt hjärta och andra organ. Tala med din läkare om riskerna och fördelarna med att behandla din diabetes med Avandia.

Innan Avandia 

Använd inte Avandia om du har typ 1-diabetes, eller om du är i ett tillstånd av diabetesketoacidos (ringa upp din läkare för behandling med insulin). 

Om du har vissa förutsättningar kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert använda Avandia. Innan du tar detta läkemedel, tala om för din läkare om du har: 

hjärtsvikt eller hjärtsjukdom; 

en historia av hjärtattack eller stroke; 

leversjukdom, eller 

ögonproblem orsakade av diabetes. 

Med vissa muntliga diabetes läkemedel kan öka risken för allvarliga hjärtproblem. Dock inte behandla din diabetes kan skada ditt hjärta och andra organ. Tala med din läkare om riskerna och fördelarna med att behandla din diabetes med Avandia. 

Vissa kvinnor använder Avandia har börjat med menstruella perioder, även efter att inte ha en tid för en lång tid på grund av ett medicinskt tillstånd. Du kan bli gravid om din perioder omstart. Prata med din läkare om behovet av preventivmedel. Kvinnor kan också vara mer benägna än män att ha benfrakturer i överarmen, handen eller foten medan du tar Avandia. Tala med din läkare om du är oroad över denna möjlighet. 

FDA graviditet kategori C. Avandia kan vara skadligt för fostret. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Det är inte känt om rosiglitazon går över i bröstmjölk eller om det skulle kunna skada ett ammande barn. Ta inte Avandia utan att först tala med din läkare om du ammar ett barn.

Hur ska jag ta Avandia? 

Ta Avandia precis som det ordinerats åt dig. Ta inte medicinen i större eller mindre belopp, eller ta det under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Din läkare kan ibland ändra din dos så att du får bäst resultat från Avandia. 

Avandia Vanligtvis på morgonen och kvällen. Du kan ta medicinen med eller utan föda. 

Avandia är bara en del av ett komplett program av behandling som också omfattar kost, motion och viktkontroll. Din läkare kan också rekommendera andra läkemedel för att behandla din diabetes. 

Det är viktigt att använda den här medicinen regelbundet för att få de mest nytta. Få dina recept återfyllas innan du kör ut medicinen helt. 

För att vara säker Avandia hjälper ditt tillstånd, blodet kommer att behöva testas med jämna mellanrum. Din leverfunktionen kan också behöva testas, och du kan behöva regelbundna öga tentor. Det är viktigt att du inte missar några schemalagda besök på din läkare. 

Din medicinering behov kan förändras om du blir sjuk eller skadad, om du har en allvarlig infektion, eller om du har någon typ av operation. Din läkare kanske vill att du ska sluta ta Avandia för en kort tid, om någon av dessa situationer påverkar dig. 

Var noga med att inte låta blodsockret bli för lågt, vilket leder till hypoglykemi. Du kan få hypoglykemi om du hoppar över en måltid, utöva alltför länge, dricker alkohol, eller är under stress. 

Know tecken på lågt blodsocker (hypoglykemi) och hur man känner igen dem: 

hunger, huvudvärk, förvirring, irritabilitet; 

dåsighet, svaghet, yrsel, skakningar, 

svettning, snabb hjärtrytm; 

beslag (konvulsioner), eller 

svimning, koma (svår hypoglykemi kan vara dödlig). 

Ha alltid en källa till socker tillgänglig om du har symtom på lågt blodsocker. Socker källor innehålla apelsinjuice, glukos gel, godis eller mjölk. Om du har svår hypoglykemi och kan inte äta eller dricka, använd en injektion av glukagon. Din läkare kan ge dig ett recept för en glukagon akut injektion kit och berätta hur du ger injektionen. 

Store Avandia vid rumstemperatur borta från fukt, värme och ljus.

Vad händer om jag missar en dos? 

Ta den missade dosen så fort du kommer ihåg. Om det nästan är dags för din nästa dos, hoppa över den missade dosen och ta läkemedlet vid nästa regelbundna temne. Ta inte extra medicin för att kompensera den missade dosen.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. Du kan ha tecken på lågt blodsocker, såsom hunger, huvudvärk, förvirring, irritabilitet, dåsighet, svaghet, yrsel, skakningar, svettningar, snabb puls, beslag (konvulsioner), svimning eller koma.

Vad ska jag undvika när du tar Avandia? 

Undvik att dricka alkohol när du tar Avandia. Alkohol sänker blodsockret och kan öka risken för hypoglykemi när du tar detta läkemedel.

Avandia biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Avandia och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

känsla kort andedräkt, även med mild ansträngning; 

svullnad eller snabb viktuppgång; 

bröstsmärta eller tung känsla, smärta sprider sig till armen eller axeln, svettning, allmän sjuk känsla; 

illamående, magont, låg feber, aptitlöshet, mörk urin, lera-färgad avföring, gulsot (gulnar av hud eller ögon); 

dimsyn; 

ökad törst och hunger, urinera mer än vanligt, eller 

blek hud, lätt blåmärken eller blödningar, svaghet. 

Mindre allvarliga Avandia biverkningar kan vara: 

nysning, rinnande näsa, hosta eller andra tecken på en kall; 

huvudvärk; 

gradvis viktökning; 

mild diarré, eller 

ryggsmärta. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Ring din läkare för medicinsk rådgivning om biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Avandia? 

Du kan bli mer benägna att ha hyperglykemi (högt blodsocker) om du tar Avandia med andra läkemedel som höjer blodsockret. Läkemedel som kan höja blodsockret inkluderar: 

isoniazid; 

diuretika (vatten piller); 

steroider (prednison och andra); 

fentiaziner (Compazine m.fl.); 

tyroida medicin (Synthroid m.fl.); 

p-piller och andra hormoner; 

beslag läkemedel (Dilantin m.fl.), och 

bantningspiller eller mediciner för att behandla astma, förkylning eller allergi. 

Du kan vara mer benägna att få hypoglykemi (lågt blodsocker) om du tar Avandia med andra läkemedel som sänker blodsockret. Läkemedel som kan sänka blodsockret inkluderar: 
Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), 

aspirin eller andra salicylater (inklusive Pepto-Bismol); 

SULFA droger (Bactrim och andra); 

en monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare); 
betablockerare (Tenormin och andra), eller 

probenecid (Benemid). 

Vissa mediciner kan interagera med Avandia. Tala om för din läkare om du använder något av följande läkemedel: 

gemfibrozil (Gemcor); 

Rifampin (Rifater, Rifadin, Rimactane), eller 

en nitratkoncentrationer läkemedel för bröstsmärtor eller hjärtproblem, såsom nitroglycerin (Nitrostat, Nitrolingual, Nitro-Dur, Nitro-bud, m.fl.), isosorbiddinitrat (Dilatrate-SR, Isordil, Sorbitrate) eller isosorbidmononitrat (Imdur, Ismo, Monoket). 

Om du använder någon av dessa droger, du kanske inte kan ta Avandia, eller så kanske du behöver en dos anpassning eller särskild övervakning. 

Det kan finnas andra droger inte nämns som kan påverka Avandia. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Avandia.

Vad betyder min medicinering se ut? 

Rosiglitazon finns med ett recept under namnet Avandia. Andra varumärken eller generiska formuleringar kan också vara tillgänglig. Fråga apotekspersonalen några frågor du har om Avandia, särskilt om det är nytt för dig. 

Avandia 2 mg - rosa, fem sidor, filmdragerade tabletter 

Avandia 4 mg - orange, fem sidor, filmdragerade tabletter 

Avandia 8 mg - röd-brun, fem sidor, filmdragerade tabletter 
Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta.

Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar