.
.

onsdag 29 juli 2009

Boniva

Generiskt namn: ibandronate (öga BAN dro Nate) 
Produktnamn: Boniva


Vad är Boniva?

Boniva är i grupp läkemedel som kallas bisfosfonater (bis FOS för nayts). Det förändrar kretslopp benbildning och fördelning i kroppen. Ibandronate bromsar benförlust samtidigt öka benmassan, vilket kan förhindra benfrakturer. 

Boniva används för att behandla eller förebygga osteoporos hos kvinnor efter klimakteriet. 

Boniva kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Viktig information om Boniva 

Ta inte Boniva tablett om du inte kan sitta upprätt eller stå i minst en timmen. Boniva kan orsaka allvarliga problem i magen eller matstrupen (röret som förbinder munnen och magen). Du måste stanna upprätt i minst 60 minuter efter intag av detta läkemedel. 

Ta Boniva tablett första sak på morgonen, minst 1 timme (60 minuter) innan du äter eller dricker något eller tar någon annan medicin. 

Ta varje dos med ett helt glas (6 till 8 gram) vatten. Använd bara vanligt vatten (inte mineralvatten) när du tar en Boniva tablett. 

För åtminstone de första 60 minuter efter intag av en Boniva tablett, inte ligga ned eller sitta, inte äter eller dricker något annat än vanligt vatten, och inte tar något annat läkemedel inklusive vitaminer, kalcium, eller antacida. 

Vissa personer som använder läkemedel som liknar Boniva har utvecklat benförlust i käken, som även kallas osteonecrosis av käken. Symtom på detta villkor kan omfatta käken smärta, svullnad, domningar, lösa tänder, tandkött infektion eller långsam läkning efter skada eller operation innebär tandköttet.

Du kan bli mer benägna att utveckla osteonecrosis i käken om du har cancer eller har behandlats med kemoterapi, strålning eller steroider. Andra villkor som är knutna till osteonecrosis i käken omfatta blodkoagulering störningar, anemi (lågt antal röda blodkroppar) och en tidigare tandproblem. 

Boniva är bara en del av ett komplett program av behandling som även kan innefatta kost förändringar, motion och med kalcium och vitamin-tillskott. Följ din diet, medicinering och utöva rutiner mycket noga.

Innan du använder Boniva 

Du bör inte använda Boniva om du är allergisk mot ibandronate, eller om du har låg blodnivåerna av kalcium (hypocalcemia). 

Ta inte Boniva tablett om du inte kan sitta upprätt eller stå i minst en timmen. Boniva kan orsaka allvarliga problem i magen eller matstrupen (röret som förbinder munnen och magen). Du måste stanna upprätt i minst 60 minuter efter intag av en Boniva tablett. 

Om du har något av dessa villkor, kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert använda Boniva: 

en D-vitaminbrist; 

njursjukdom, eller 

ett sår i magen eller matstrupen. 

Vissa personer som använder läkemedel som liknar Boniva har utvecklat benförlust i käken, som även kallas osteonecrosis av käken. Symtom på detta villkor kan omfatta käken smärta, svullnad, domningar, lösa tänder, tandkött infektion eller långsam läkning efter skada eller operation innebär tandköttet. 

Du kan bli mer benägna att utveckla osteonecrosis i käken om du har cancer eller har behandlats med kemoterapi, strålning eller steroider. Andra villkor som är knutna till osteonecrosis i käken omfatta blodkoagulering störningar, anemi (lågt antal röda blodkroppar) och tandkirurgi eller tidigare tandproblem. 

FDA graviditet kategori C. Det är inte känt om Boniva är skadligt för fostret. Innan du tar detta läkemedel, tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Det är inte känt om ibandronate går över i bröstmjölk eller om det skulle kunna skada ett ammande barn. Använd inte detta läkemedel utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn.

Hur ska jag använda Boniva? 

Använd Boniva precis som det ordinerats åt dig. Använd inte medicinen i större mängder eller under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Boniva tabletter tas antingen en gång varje dag eller en gång varje månad. Boniva intravenös lösning ges som en injektion i en av dina vener vart tredje (3) månader. Din läkare, sjuksköterska eller annan vårdpersonal ger dig Boniva injektion. Tabletterna kan tas hemma. 

Ta Boniva tablett första sak på morgonen, minst 1 timme (60 minuter) innan du äter eller dricker något eller tar någon annan medicin. Om du tar en Boniva tablett endast en gång per månad, ta den på samma dag varje månad och alltid först på morgonen. 

Ta varje tablett med ett helt glas (6 till 8 gram) vatten. Använd bara vanligt vatten (inte mineralvatten) när du tar en Boniva tablett. Inte krossa, tugga eller suga Boniva tablett. Svälj piller hela. 

Efter att ha tagit en Boniva tablett, noggrant följa dessa instruktioner: 
Vill inte ligga ner eller sitta i minst 60 minuter efter intag Boniva. 
Inte äter eller dricker något annat än vanligt vatten. 
Ta inte andra läkemedel inklusive vitaminer, kalcium, eller antacida i minst 60 minuter efter intag Boniva. Det kan vara bra att ta andra mediciner vid en annan tidpunkt på dagen. Tala med din läkare om den bästa doseringen för andra läkemedel. 

För att vara säker på att denna medicinering hjälper ditt tillstånd, din bone mineral density måste testas med jämna mellanrum. Det är viktigt att du inte missar några schemalagda besök på din läkare. 

Boniva är bara en del av ett komplett program av behandling som även kan innefatta kost förändringar, motion och med kalcium och vitamin-tillskott. Följ din diet, medicinering och utöva rutiner mycket noga. 

Store Boniva tabletter i rumstemperatur borta från fukt och värme.

Vad händer om jag missar en dos? 

Om du tar Boniva tabletter en gång per dag: Om du glömmer att ta detta läkemedel först på morgonen, ta inte det senare under dagen. Vänta tills nästa morgon att ta medicin och hoppa över den missade dosen. Ta inte två (2) tabletter i en dag. 

Om du tar Boniva tabletter en gång i månaden: Om du glömmer att ta Boniva på din schemalagda dagen, ta den första sak på morgonen dagen efter det att du kommer ihåg den missade dosen. Gå sedan tillbaka till dina vanliga månatliga schemat om du har valt dos dag. Om din nästa dos är mindre än 7 dagar kvar, vänta tills dess att ta medicin och hoppa över den missade dosen. Ta inte två (2) tabletter i en vecka. 

Om du får Boniva injektion en gång i månaden: Ring din läkare för att få anvisningar om du missar ett möte för din injektion.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. Drick ett fullt glas mjölk och ringa ditt lokala giftet kontrollcenter eller akuten direkt. Låt inte dig själv kräkas och inte ligga ner. 

Överdosering symtomen kan omfatta illamående, halsbränna, smärta i buken, diarré, muskelkramper, domningar eller stickningar, strama musklerna i ansiktet, beslag (konvulsioner), irritabilitet och ovanliga tankar och beteende.

Vad ska jag undvika när du tar Boniva? 

Ta inte andra läkemedel inklusive vitaminer, kalcium, eller antacida i minst 60 minuter före eller efter intag av en Boniva tablett. Inte ligga i minst 1 timme (60 minuter) efter att du tar en Boniva tablett.

Boniva biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Boniva och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

bröstsmärta; 

svårighet eller smärta vid sväljning, 

smärta eller brännande under revbenen och i ryggen; 

ny eller förvärrad halsbränna; 

svår gemensam, ben, eller muskelsmärta, eller 

käken smärta, domningar eller svullnad. 

Mindre allvarliga Boniva biverkningar kan vara: 

ryggvärk, huvudvärk; 

rodnad eller svullnad i ögonen; 

diarré; 

influensaliknande symtom; 

rodnad eller svullnad där läkemedlet injicerades; 

Illamående eller orolig mage, eller 

smärta i armar eller ben. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Ring din läkare för medicinsk rådgivning om biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Boniva? 

Antacida, kompletterar eller läkemedel som innehåller aluminium, kalcium, magnesium, järn och andra mineraler kan påverka hur din kropp absorberar Boniva. Om du använder andra mediciner, inte att ta dem i minst 60 minuter före eller efter intag av en Boniva tablett. 

Innan du använder Boniva, berätta för din läkare om du även använda aspirin eller andra NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) såsom celecoxib (Celebrex), diklofenak (Voltaren), diflunisal (Dolobid), ibuprofen (Motrin, Alvedon), indomethacin, ketoprofen (Orudis), ketorolak (Toradol), naproxen (aLeve, Naprosyn), piroxikam (Feldene) och andra. 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Boniva. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 

Apotekspersonal kan ge mer information om Boniva. 
Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta.

Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar