.
.

söndag 26 juli 2009

Accutane

Generiskt namn: isotretinoin (muntligt) (EYE så TRET i noyn) 
Produktnamn: Accutane, Amnesteem, Claravis, Sotret


Vad är Accutane?

Accutane är en form av vitamin A. Det minskar mängden olja som släpptes av olja körtlar i huden och hjälper huden förnyar sig snabbare. 

Accutane används för att behandla svår KNÖLIG akne. Det är oftast efter andra akne läkemedel eller antibiotika har försökt utan att framgångsrik behandling av symptom. 

Accutane kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Vad är det viktigaste jag bör veta om Accutane? 

Accutane kan orsaka allvarliga, livshotande fosterskador om mamman tar medicin under graviditeten. Även en dos Accutane kan orsaka allvarliga fosterskador av barnets öron, ögon, ansikte, skalle, hjärta och hjärna. Använd aldrig Accutane om du är gravid. 

Kvinnor i fertil ålder måste skriftliga avtal för att använda två särskilda former av preventivmedel och regelbundet graviditetstest före, under och efter Accutane. Om du inte har haft en total hysterektomi eller har varit i klimakteriet i minst ett år, du anses vara fertil ålder. 

Accutane är endast enligt ett särskilt program som kallas iPLEDGE. Du måste vara registrerade i programmet och underteckna avtal om att använda preventivmedel och genomgå graviditetstest i enlighet med programmet. Läs hela programmet broschyrer och avtal noggrant. 

Det är farligt att försöka köpa Accutane på Internet eller från leverantörer utanför USA. Försäljning och distribution av Accutane utsidan av iPLEDGE program bryter mot reglerna i den amerikanska Food and Drug Administration för säker användning av denna medicin.

Vad ska jag diskutera med min läkare innan du tar Accutane? 

Accutane är endast enligt ett särskilt program som kallas iPLEDGE. Du måste vara registrerade i programmet och underteckna ett dokument som anger att du förstår riskerna med detta läkemedel och att du samtycker till att använda preventivmedel i enlighet med programmet. Läs allt om iPLEDGE program broschyrer och avtal noggrant. Fråga din läkare eller ring drogen maker om du har frågor om programmet eller om det skriftliga krav. 

Det är farligt att försöka köpa Accutane på Internet eller från leverantörer utanför USA. Försäljning och distribution av Accutane utsidan av iPLEDGE program bryter mot reglerna i den amerikanska Food and Drug Administration för säker användning av denna medicin. 

Använd inte detta läkemedel om du är allergisk mot isotretinoin eller parabener, eller om du är gravid eller kan bli gravid. 

Om du har vissa förutsättningar kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert ta detta läkemedel. Innan Accutane, berätta för din läkare om du är allergisk mot något livsmedel eller läkemedel, eller om du har: 

en personlig eller familjär historia av depression eller psykisk sjukdom; 

hjärtsjukdomar, högt kolesterolvärde eller triglycerider; 

osteoporos och andra ben störningar; 

diabetes; 

astma; 

ätstörningar (anorexia nervosa), eller 
leversjukdom. 

Accutane kan orsaka allvarliga, livshotande fosterskador om mamman tar medicin under graviditeten. Även en dos Accutane kan orsaka allvarliga fosterskador av barnets öron, ögon, ansikte, skalle, hjärta och hjärna. Använd aldrig Accutane om du är gravid. 

För kvinnor: Om du inte har fått din livmoder och äggstockar avlägsnas (total hysterektomi) eller har varit i klimakteriet i minst 12 månader i rad, du anses vara fertil ålder. 

Även kvinnor som fått sina tuber bundet skall använda preventivmedel medan du tar Accutane. 

Du måste ha ett negativt graviditetstest 30 dagar innan du börjar ta Accutane. Ett graviditetstest är också före varje recept är återfyllas, direkt efter du har tagit din sista dos av Accutane och igen 30 dagar senare. Alla graviditetstest krävs enligt iPLEDGE programmet. 

Du måste godkänna skriftligen att använda två särskilda former av preventivmedel som börjar 30 dagar innan du börjar ta Accutane och avslutas 30 dagar efter att du slutar ta det. Båda har en primär och en sekundär form av preventivmedel måste användas tillsammans. 

Primära former av preventivmedel inkluderar: 

Tubal ligation (rör bundna); 

vasektomi av manlig partner; 

en IUD (intrauterin enhet); 

östrogen-innehållande p-piller (ej mini-piller), och 

hormonella preventivmedel plåster, implantat, injektion eller vaginal ring. 

Sekundära former av preventivmedel innehålla: 

en manlig latex kondom plus spermicidal skum eller gel; 

membran plus spermicidal skum eller gel; 

en cervikal cap plus spermicidal skum eller gel, och 

en vaginal svamp innehåller spermicide. 

Ta inte Johannesört, ett naturläkemedel tillägg, om du använder någon typ av hormonella preventivmedel, inklusive piller, plåster, implantat, injektion eller en vaginal ring. Genombrott blödning kan uppstå. 

Sluta att använda Accutane och ring din läkare omedelbart om du har oskyddat sex, om du slutar använda preventivmedel, om din tid är för sent, eller om du tror att du kan vara gravid. Om du blir gravid medan du tar Accutane, kallar iPLEDGE graviditet registret på 1-866-495-0654. 

Det är inte känt om isotretinoin går över i bröstmjölk. Ta inte Accutane utan att först tala med din läkare om du ammar ett barn.

Hur ska jag ta Accutane? 

Ta Accutane precis som det ordinerats åt dig. Ta inte medicinen i större mängder, eller ta det under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Varje förskrivning av Accutane måste fyllas inom 7 dagar från den dag det som din läkare. Du får inte mer än en 30-dagars leverans av Accutane på en gång. 

Ta alltid Accutane med ett fullt glas vatten för att hindra kapseln från smältande i din matstrupe (livsmedel pipe), som orsakar irritation. Inte tugga eller suga på kapseln. Svälj det så fort som möjligt. Ta Accutane med mat eller mjölk. Ta detta läkemedel för hela den tid som din läkare. Din akne kan tyckas att bli värre i början, men ska sedan börja förbättra. 

För att vara säker på att detta läkemedel inte orsakar skadliga effekter, blodet kan behöva testas med jämna mellanrum. Din leverfunktionen kan också behöva testas. Missa inte alla planerade besök med din läkare. 

Aldrig dela detta läkemedel med en annan person, även om de har samma symptom som du har. Store Accutane vid rumstemperatur borta från fukt, värme och ljus.

Vad händer om jag missar en dos? 

Hoppa över den missade dosen och ta medicin vid din nästa regelbundna temne. Ta inte extra medicin för att kompensera den missade dosen.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. Överdosering symtomen kan omfatta huvudvärk, yrsel, kräkningar, magont, värme eller stickningar under huden, svullnad av läppar och förlust av balans eller koordination.

Vad ska jag undvika när du tar Accutane? 

Ta inte vitamin som innehåller vitamin A, medan du tar Accutane. 

Accutane kan försvaga ben. Undvik sport eller verksamhet som kan leda till skada eller ben frakturer. 

Inte lämna blod när du tar Accutane och under minst 30 dagar efter att du slutar ta det. Donerat blod som senare ges till gravida kvinnor kan leda till missbildningar i hennes baby om blodet innehåller någon grad av Accutane. 

Använd inte vax hårborttagningsmedel eller har dermabrasion eller laser hud behandlingar medan du tar Accutane och under minst 6 månader efter att du slutar ta det. Ärrbildning kan leda. 

Undvik exponering för solljus eller artificiell UV-strålar (sollampor eller solarium). Accutane kan göra huden mer känslig för solljus och solbränna kan leda. Accutane kan orsaka biverkningar som kan försämra din syn, speciellt på kvällen. Var försiktig om du kör eller göra något som kräver att du kan se tydligt.

Accutane biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Accutane och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

nedstämdhet, problem med koncentrationssvårigheter, sömnproblem, gråt trollformler, aggressivitet eller oro, förändringar i beteende, hallucinationer, självmordstankar eller skadar dig själv; 

plötslig domning eller svaghet, särskilt på ena sidan av kroppen; 

dimsyn, plötslig och svår huvudvärk eller smärta bakom ögonen, ibland med kräkningar; 

hörselproblem, nedsatt hörsel, eller ringningar i öronen; 

beslag (konvulsioner); 

svår smärta i övre magen sprider sig till ryggen, illamående och kräkningar, snabb hjärtrytm; 

aptitlöshet, mörk urin, lera-färgad avföring, gulsot (gulnar av hud eller ögon); 

svår diarré, rektala blödningar, svart, blodig eller Tjärhaltiga avföring; 

feber, frossa, kroppen värker, influensaliknande symtom, lila fläckar under huden, lätt få blåmärken eller blödning, eller 

gemensamma stelhet, ben smärta eller fraktur. 

Mindre allvarliga Accutane biverkningar kan vara: 

obehag med kontaktlinser; 

ledvärk, ryggsmärta; 

känsla yr, dåsig eller nervös; 

torra läppar, mun, näsa, eller hud, eller 

sprickbildning eller flagning hud, klåda, utslag, förändringar i ditt naglarna eller toenails. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Ring din läkare för medicinsk rådgivning om biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Accutane? 

Innan Accutane, berätta för din läkare om du är också med: 

steroider (prednison och andra); 

beslag medicinering sådana fenytoin (Dilantin), eller 

ett tetracyklin antibiotikum som demeklocyklin (Declomycin), doxycyklin (Doryx, Vibramycin), minocyklin (Minocin) eller tetracyklin (Brodspec, Sumycin, Tetracap). 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Accutane. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Accutane. 

Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för den uppgift som 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar