.
.

måndag 27 juli 2009

Adderall

Generiskt namn: amfetamin och dextroamphetamine (am FET en meen och DEX troe am FET en meen) 
Produktnamn: Adderall, Adderall XR


Vad är Adderall?

Adderall är centrala nervsystemet stimulerande. Det påverkar kemiska substanser i hjärnan och nerver att bidra till hyperaktivitet och impulskapacitet kontroll. 

Adderall används för behandling av narkolepsi och uppmärksamhet underskott hyperactivity disorder (ADHD). 

Adderall kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Viktig information om Adderall 

Ta inte Adderall om du har använt en MAO-hämmare såsom isokarboxazid (Marplan), tranylcypromin (Parnate), fenelzin (Nardil), rasagilin (Azilect) eller selegilin (Eldepryl, Emsam) inom de senaste 14 dagarna. Allvarliga livshotande biverkningar kan uppstå om du tar Adderall innan MAO-hämmare har rensat från kroppen.

Använd inte detta läkemedel om du är allergisk mot amfetamin och dextroamphetamine, eller om du har härdat artärerna (åderförkalkning), hjärtsjukdomar, måttlig till svår högt blodtryck (hypertoni), överaktiv sköldkörtel, glaukom, svår ångest eller oro, eller en historia av drog eller alkoholberoende. Vissa stimulantia har orsakat plötslig död hos barn och ungdomar med allvarliga hjärtproblem eller medfödda hjärta brister. Innan Adderall, berätta för din läkare om du har någon typ av hjärtproblem. 

Långvarig användning av detta läkemedel kan bromsa ett barns tillväxt. Tala om för din läkare om barnet använder Adderall inte växer eller går upp i vikt ordentligt. 

Adderall är en drog för missbruk och kan vara vanebildande. Håll reda på hur många piller har använts från varje ny flaska av detta läkemedel. Du bör vara medveten om varje person i hushållet använder detta läkemedel felaktigt eller utan recept. Med denna medicin felaktigt kan orsaka dödsfall eller allvarliga biverkningar på hjärtat.

Innan Adderall 

Ta inte Adderall om du har använt en MAO-hämmare såsom isokarboxazid (Marplan), tranylcypromin (Parnate), fenelzin (Nardil), rasagilin (Azilect) eller selegilin (Eldepryl, Emsam) inom de senaste 14 dagarna. Allvarliga livshotande biverkningar kan uppstå om du tar Adderall innan MAO-hämmare har rensat från kroppen. 

Använd inte Adderall om du är allergisk mot amfetamin och dextroamphetamine eller om du har: 

hjärtsjukdom eller måttlig till svår högt blodtryck (hypertoni); 

åderförkalkning (härdning av artärer); 

överaktiv sköldkörtel; 

glaukom; 

svår ångest, spänning eller oro, eller 

om du har en historia av drog-eller alkoholmissbruk. 

Vissa stimulantia har orsakat plötslig död hos barn och ungdomar med allvarliga hjärtproblem eller medfödda hjärta brister. 

Innan du använder Adderall, berätta för din läkare om du är allergisk mot något läkemedel, eller om du har: 

en medfödd hjärt defekt; 

högt blodtryck; 

hjärtsvikt, hjärtrytmen sjukdom eller nyligen hjärtattack; 

en personlig eller familjär historia av psykisk sjukdom, psykotisk sjukdom, bipolär sjukdom, depression, eller självmordsförsök; 

epilepsi eller andra beslag sjukdom, eller 

tics (muskler knycker) eller Tourettes syndrom. 

Om du har något av dessa villkor, kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert ta Adderall. 

FDA graviditet kategori C. Denna medicin kan vara skadligt för fostret. Det kan också orsaka för tidig födsel, låg födelsevikt eller utsättningssymtom i en nyfödda om modern tar Adderall under graviditet. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Amfetamin och dextroamphetamine kan passera över i bröstmjölken och kan skada ett ammande barn. Använd inte Adderall utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn. 

Långvarig användning av Adderall kan bromsa ett barns tillväxt. Tala om för din läkare om barnet använder Adderall inte växer eller går upp i vikt ordentligt.

Hur ska jag ta Adderall? 

Ta detta läkemedel exakt som det var ordinerats åt dig. Ta inte medicinen i större mängder, eller ta det under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Din läkare kan ibland ändra din dos så att du får bäst resultat från Adderall. 

Ta detta läkemedel med ett fullt glas vatten. Inte krossa, tugga, bryta eller öppna en Adderall förlängd frisättning kapsel. Svälj piller hela. Det är speciellt framtagen för att frigöra medicin långsamt i kroppen. Att bryta eller öppna p-piller skulle orsaka för mycket av drogen att släppas på en gång. 

För att vara säker Adderall hjälper ditt tillstånd, din läkare kommer att behöva träffa dig med jämna mellanrum. Missa inte alla planerade besök med din läkare. 

Detta läkemedel kan leda till att du har ovanliga resultat med vissa medicinska tester. Berätta för alla läkare som behandlar dig som du använder Adderall. 

Store Adderall vid rumstemperatur borta från fukt, värme och ljus. Adderall är en drog för missbruk och kan vara vanebildande. Håll reda på hur många piller har använts från varje ny flaska av detta läkemedel. Du bör vara medveten om varje person i hushållet använder detta läkemedel felaktigt eller utan recept. Använda Adderall felaktigt kan orsaka dödsfall eller allvarliga biverkningar på hjärtat.

Vad händer om jag missar en dos? 

Ta den missade dosen så fort du kommer ihåg. Om det nästan är dags för din nästa dos, eller om det redan är kväll, hoppa över den missade dosen och ta medicin nästa morgon. Ta detta läkemedel sent kan orsaka sömnproblem. Ta inte extra medicin för att kompensera den missade dosen.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. En överdos av Adderall kan vara dödlig. 

Överdosering symtom kan inkludera rastlöshet, darrningar, muskel knycker, snabb andning, förvirring, hallucinationer, panik, aggressivitet, oförklarlig muskelsmärta eller ömhet, muskelsvaghet, feber och influensaliknande symtom, och mörkt färgad urin. Dessa symtom kan följas av depression och trötthet. Andra överdos symptom inkluderar illamående, kräkningar, diarré, magont, ojämn hjärtrytm, känsla YR, svimning, beslag (konvulsioner) eller koma.

Vad ska jag undvika när du tar Adderall? 

Adderall kan orsaka biverkningar som kan påverka dina tankar och reaktioner. Var försiktig om du kör eller göra något som kräver att du ska vara vaken och alert. 

Ta inte Adderall sent. En dos som vidtagits för sent kan orsaka sömnproblem (insomni). 

Undvik att dricka fruktjuice eller ta C-vitamin samtidigt som du tar Adderall. Dessa kan göra din kropp absorberar mindre av läkemedlet.

Adderall biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. 

Sluta att använda Adderall och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

snabb, bultande eller ojämn hjärtrytm; 

känslan YR, svimning; 

förhöjt blodtryck (svår huvudvärk, dimsyn, svårt att koncentrera sig, bröstsmärtor, domningar, beslag), eller 

tremor, rastlöshet, hallucinationer, onormala beteende eller motoriska tics (muskler knycker). 

Mindre allvarliga Adderall biverkningar kan vara: 

huvudvärk eller yrsel; 

sömnproblem (insomni); 

muntorrhet eller en obehaglig smak i munnen; 

diarré, förstoppning, 

aptitlöshet, viktminskning, eller 

förlust av intresse för sex, impotens, eller svårigheter med en orgasm. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Ring din läkare för medicinsk rådgivning om biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Adderall? 

Innan Adderall, berätta för din läkare om du använder något av följande läkemedel: 

blodtryck mediciner; 

ett diuretikum (vatten piller); 

förkylning eller allergi läkemedel (antihistamin); 

acetazolamid (Diamox); 

klorpromazin (Thorazine); 

etosuximid (Zarontin); 

guanetidin (Ismelin); 

haloperidol (Haldol); 

litium (Eskalith, Lithobid); 

Metenamin (Hiprex, Mandelamine, Urex); 

fenytoin (Dilantin), fenobarbital (Luminal, Solfoton); 

propoxyphene (Darvon, Darvocet); 

reserpin; 

natriumbikarbonat (Alka-Seltzer), eller 

antidepressiva såsom amitriptylin (Elavil), amoxapin (Ascendin), klomipramin (Anafranil), desipramin (Norpramin), imipramin (Tofranil) eller nortriptylin (Pamelor). 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Adderall. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 

Apotekspersonal kan ge mer information om Adderall. 
Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda Adderall endast för angivelse föreskrivna 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc.

( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar