.
.

söndag 26 juli 2009

Abilify

Generiskt namn: aripiprazol (AR i PIP ra zole) 
Produktnamn: Abilify, Abilify Discmelt


Vad är Abilify?

Abilify är ett antipsykotiskt läkemedel. Det fungerar genom att ändra insatser av kemikalier i hjärnan. 

Abilify används för att behandla symptomen av psykotiska tillstånd som schizofreni och bipolär sjukdom (manisk depression). Det används också tillsammans med andra läkemedel för att behandla stora depressiv sjukdom hos vuxna. 

Abilify kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Viktig information om Abilify 

Abilify är inte avsedda att användas vid psykotiska tillstånd som är relaterade till demens. Abilify kan orsaka hjärtsvikt, plötslig död, eller lunginflammation hos äldre vuxna med demens-relaterad villkor. Sluta att använda Abilify och ring din läkare omedelbart om du har följande symptom: feber med stela muskler och snabb puls, okontrollerad muskel rörelser, symtom som komma plötsligt såsom domningar eller svaghet, svår huvudvärk och problem med syn, tal, eller balans. Abilify kan orsaka biverkningar som kan påverka dina tankar och reaktioner. Var försiktig om du kör eller göra något som kräver att du ska vara vaken och alert. Undvik att dricka alkohol, vilket kan öka några av de biverkningar av Abilify. 

Innan du tar aripiprazol, berätta för din läkare om du regelbundet använder andra läkemedel som gör dig sömnig (t.ex. förkylning eller allergi medicin, bedövningsmedel smärtbehandling, sömntabletter, muskel relaxers, och medicin för kramper, depression eller ångest). De kan lägga till sömnighet orsakas av Abilify. 

Undvik att bli överhettad eller torkad. Drick mycket vätska, speciellt i varmt väder och under övning. Det är lättare att bli farligt överhettad och dehydratiseras medan du tar Abilify.

Vad ska jag diskutera med min läkare innan du tar Abilify? 

Abilify är inte avsedda att användas vid psykotiska tillstånd som är relaterade till demens. Abilify kan orsaka hjärtsvikt, plötslig död, eller lunginflammation hos äldre vuxna med demens-relaterad villkor. 

Innan Abilify, berätta för din läkare om du har: 
lever-eller njursjukdom, 

hjärtsjukdomar, högt blodtryck, hjärtrytmen problem; 

en historia av hjärtattack eller stroke; 

en historia av bröstcancer; 

anfall eller epilepsi; 

en personlig eller familjär historia av diabetes, eller 

problem med att svälja. 

Om du har något av dessa villkor, kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert ta detta läkemedel. 

Den flytande form (oral lösning) i denna medicin kan innehålla upp till 15 gram socker per dos. Innan Abilify oral lösning, berätta för din läkare om du har diabetes. Den muntligen sönderfallande tablett form av detta läkemedel kan innehålla mer än 3 mg fenylalanin per tablett. Innan Abilify Discmelt, berätta för din läkare om du har fenylketonuri. 

Abilify kan leda till att du har högt blodsocker (hyperglykemi). Prata med din läkare om du har några tecken på hyperglykemi såsom ökad törst eller vattenkastning, överdriven hunger, eller svaghet. Om du är diabetiker, kontrollera ditt blodsocker på en regelbunden basis medan du tar Abilify. 

FDA graviditet kategori C. Det är inte känt om Abilify är skadligt för fostret. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Abilify kan passera över i bröstmjölken och kan skada ett ammande barn. Använd inte detta läkemedel utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn.

Hur ska jag ta Abilify? 

Ta Abilify precis som det ordinerats åt dig. Ta inte medicinen i större mängder, eller ta det under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Ta inte aripiprazol under längre tid än 6 veckor, såvida inte din läkare har sagt till. Ta varje dos med ett helt glas vatten. 

Abilify kan tas med eller utan mat. 

Abilify tas vanligen en gång om dagen. Följ din läkares s anvisningar. 

Mät flytande form av Abilify med en särskild dos-mätning sked eller kopp, inte en vanlig tabell sked. Om du inte har ett dos-mätanordning, fråga din apotekare var du kan få en. 

För att ta aripiprazol muntligen sönderfallande tabletter (Abilify Discmelt): 

Håll tabletten i blisterförpackning tills du är redo att ta medicinen. Öppna förpackningen och skal tillbaka folien från tabletten blister. Tryck inte en tabletten genom folien eller du kan skada tabletten. 

Använda torra händer, ta tabletten och placera den i munnen. Det kommer att börja lösa upp direkt. 

Svälj inte tabletten hel. Låt den lösas upp i munnen utan att tugga. 

Svälj flera gånger tabletten löser sig. Om du vill kan du dricka vätska för att svälja den upplösta tabletten. 

Det är viktigt att ta Abilify regelbundet för att få de mest nytta. 

För att vara säker på att denna medicinering hjälper ditt tillstånd, din läkare kommer att behöva kontrollera dina framsteg på regelbunden basis. Det är viktigt att du inte missar några schemalagda besök på din läkare. 

Store Abilify tabletter i rumstemperatur borta från fukt och värme. 

Abilify oral lösning ska förvaras i kylskåp och kan användas i upp till 6 månader efter öppnandet.

Vad händer om jag missar en dos? 

Ta den missade dosen så fort du kommer ihåg. Om det nästan är dags för din nästa dos, hoppa över den missade dosen och ta läkemedlet vid nästa regelbundna temne. Ta inte extra medicin för att kompensera den missade dosen.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. Överdosering symtomen kan omfatta dåsighet, kräkningar, agitation, aggressivitet, förvirring, skakningar, snabb eller långsam hjärtrytm, beslag (konvulsioner), problem med andning, känslan YR eller svimning.

Vad ska jag undvika när du tar Abilify? 

Abilify kan orsaka biverkningar som kan påverka dina tankar och reaktioner. Var försiktig om du kör eller göra något som kräver att du ska vara vaken och alert. 

Undvik att få upp för snabbt från sittande eller liggande ställning, eller så kanske du känner dig yr. Få upp långsamt och stadigt själv för att förhindra ett fall. 

Undvik att dricka alkohol, vilket kan öka några av de biverkningar av Abilify. 

Undvik att bli överhettad eller torkad. Drick mycket vätska, speciellt i varmt väder och under övning. Det är lättare att bli farligt överhettad och dehydratiseras medan du tar Abilify.

Abilify biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Abilify och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

feber, stela muskler, förvirring, svettningar, snabb eller ojämn hjärtrytm; 

jerky muskel rörelser du inte kan kontrollera; 

plötslig domning eller svaghet, huvudvärk, förvirring, eller problem med syn, tal, eller balans; 

ökad törst eller vattenkastning, aptitlöshet, fruktig andetag lukt, dåsighet, torr hud, illamående och kräkningar 

beslag (konvulsioner); 

tankar på att skada sig själv; 

känsla som du kan skicka ut; 

gulsot (gulnar av din hud eller ögon), eller 

urinera mindre än vanligt eller inte alls. 

Mindre allvarliga Abilify biverkningar kan vara: 

kvävning eller problem att svälja; 

yrsel, trötthet eller svaghet, 

förstoppning, lindriga magbesvär; 

huvudvärk, ångest; 

sömnproblem (insomni), eller 

viktökning. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Tala om för din läkare om ovanliga eller besvärande biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Abilify? 

Innan du tar Abilify, berätta för din läkare om du regelbundet använder andra läkemedel som gör dig sömnig (t.ex. förkylning eller allergi medicin, bedövningsmedel smärtbehandling, sömntabletter, muskel relaxers, och medicin för kramper, depression eller ångest). De kan lägga till sömnighet orsakas av Abilify. 

Också berätta för din läkare om du tar något av följande läkemedel: 

Innan Abilify, berätta för din läkare om du tar något av följande läkemedel: 

ett läkemedel för att behandla högt blodtryck eller hjärtproblem; 

karbamazepin (Tegretol), fenobarbital (Luminal, Solfoton) eller fenytoin (Dilantin); 

rifabutin (Mycobutin) eller Rifampin (Rifadin, Rimactane, Rifater); 

ketokonazol (Nizoral), itrakonazol (Sporanox); 

kinidin (Cardioquin, Quinaglute), eller 

fluoxetin (Prozac), fluvoxamin (Luvox) eller paroxetin (Paxil). 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Abilify. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Abilify. 

Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat.

Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling. Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar