.
.

måndag 27 juli 2009

Alimta

Generiskt namn: pemetrexed (pem e Trex ed) 
Produktnamn: Alimta


Vad är Alimta?

Alimta är en cancer medicin som påverkar tillväxten av cancerceller och hämmar deras tillväxt och spridning i kroppen. 

Alimta används för att behandla mesoteliom, en form av lungcancer i samband med exponering för asbest. Alimta används också för att behandla icke-small cell lung cancer som redan behandlas med andra cancer läkemedel. 

Alimta kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Viktig information om Alimta

Innan mottagande Alimta, berätta för din läkare om du är allergisk mot något läkemedel, eller om du har njur-eller leversjukdom, benmärg dämpning, ett svagt immunsystem, eller extra vätska i rymden runt lungan, levern och andra inre organ. 

Under din behandling med Alimta, du kommer att behöva ta folsyra och vitamin B-12 för att skydda din mage, blodkroppar och benmärg från biverkningar av Alimta. Du måste börja med dessa tillskott en vecka innan du får ditt första Alimta infusion, och kommer att hålla med dem för 3 veckor efter att behandlingen avslutas. 

Vitamin B-12 och folsyra är tillgängliga över disk. Var noga med att ta endast de former och styrkan av dessa tillskott som din läkare har rekommenderat. 

Alimta är vanligen var 3 veckor. Din läkare avgör hur många behandlingscykler bör du få. 

Alimta kan sänka blodceller som hjälper din kropp bekämpa infektioner. Detta kan göra det lättare för dig att blöder från en skada eller blir sjuk blir runt andra som är sjuka. För att vara säker på din blodkropparna inte blir för låg, blodet kommer att behöva testas med jämna mellanrum. Din cancerbehandling kan fördröjas bygger på resultaten av dessa tester. Missa inte alla planerade besök med din läkare. 

Undvik att vara nära människor som förkylning, influensa eller andra smittsamma sjukdomar. Kontakta din läkare omedelbart om du utvecklar tecken på infektion. 

Innan du får Alimta, berätta för din läkare om du tar ett NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) såsom ibuprofen (Motrin, Alvedon), naproxen (aLeve, Naprosyn) indomethacin (Indocin), ketoprofen (Orudis) och andra.

Innan mottagande Alimta 
Du bör inte få Alimta om du är allergisk mot pemetrexed. 

Om du har vissa förutsättningar kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert använda detta läkemedel. Innan du får Alimta, berätta för din läkare om du är allergisk mot något läkemedel, eller om du har: 

njursjukdom; 

leversjukdom; 

benmärg dämpning; 

ett svagt immunsystem, eller 

överskott vätska i rymden runt lungan, levern och andra inre organ, inklusive pleural effusion (vätska runt lungorna) eller ascites (vätska runt levern). 
FDA graviditet kategori D. Detta läkemedel kan skada fostret. Ta inte emot Alimta utan att tala om för din läkare om du är gravid.

Använd en effektiv form av preventivmedel, och berätta för din läkare om du blir gravid under behandlingen. Det är inte känt om Alimta går över i bröstmjölk eller om det skulle kunna skada ett ammande barn. Ta inte emot detta läkemedel utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn.

Hur är Alimta ges? 

Alimta ges som en injektion genom en nål placeras i en ven. Du får denna injektion i en klinik eller sjukhus. Läkemedlet måste ges långsamt genom ett IV infusion och kan ta upp till 10 minuter. 

Under din behandling med Alimta, du kommer att behöva ta folsyra och vitamin B-12 för att skydda din mage, blodkroppar och benmärg från biverkningar av Alimta. Du måste börja med dessa tillskott en vecka innan du får ditt första Alimta infusion, och kommer att hålla med dem för 3 veckor efter att behandlingen avslutas. 

Vitamin B-12 och folsyra är tillgängliga över disk. Var noga med att ta endast de former och styrkan av dessa tillskott som din läkare har rekommenderat. 

Din läkare kan också ordinera steroid läkemedel för att minska vissa biverkningar av Alimta. 

Att behandla mesoteliom har Alimta injektion vanligen följt av infusion av cisplatin (Platinol) 30 minuter senare. Cisplatin ges mycket långsamt, och är vanligen infunderade över 2 timmar. 

Alimta är vanligen var 3 veckor. Din läkare avgör hur många behandlingscykler bör du få. 

Alimta kan sänka blodceller som hjälper din kropp bekämpa infektioner. Detta kan göra det lättare för dig att blöder från en skada eller blir sjuk blir runt andra som är sjuka. För att vara säker på din blodkropparna inte blir för låg, blodet kommer att behöva testas med jämna mellanrum.

Din cancerbehandling kan fördröjas bygger på resultaten av dessa tester. Missa inte alla planerade besök med din läkare.

Vad händer om jag missar en dos? 

Kontakta din läkare om du missar ett möte för att få dina Alimta injektion.

Vad händer om jag överdos? 
Söka akut läkarhjälp om du tror att du har fått för mycket av detta läkemedel. 

Överdosering kan orsaka feber, frossa, kroppen värker, influensaliknande symtom, mun sår eller vita fläckar, och svår diarré.

Vad bör jag undvika vid mottagning Alimta? 

Undvik att vara nära människor som förkylning, influensa eller andra smittsamma sjukdomar. Kontakta din läkare omedelbart om du utvecklar tecken på infektion.

Alimta biverkningar 
Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

blek hud, lätt blåmärken eller blödningar, ovanlig svaghet; 

feber, frossa, kroppen värker, influensaliknande symtom; 

vita fläckar eller sår i munnen eller på läpparna; 

urinera mindre än vanligt, eller inte alls; 

bröstsmärta, svårt att andas; 

svullnad, snabb viktökning. 

Mindre allvarliga Alimta biverkningar kan vara: 

hud utslag; 

domningar eller stickningar; 

nedstämdhet; 

halsont; 

trött känsla; 

illamående, kräkningar, diarré, förstoppning, matsmältningsbesvär, aptitlöshet, eller 

muskelsmärta. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Tala om för din läkare om ovanliga eller besvärande biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Alimta? 

Innan mottagande Alimta, berätta för din läkare om du använder något av följande läkemedel: 

probenecid (Benemid); 

ett NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) såsom ibuprofen (Motrin, Alvedon), naproxen (aLeve, Naprosyn), diklofenak (Voltaren), diflunisal (Dolobid) etodolak (Lodine) flurbiprofen (Ansaid) indomethacin (Indocin ), ketoprofen (Orudis), ketorolak (Toradol), mefenamsyra (Ponstel), meloxikam (Mobic), nabumeton (Relafen), piroxikam (Feldene) och andra. 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Alimta. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.
Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Alimta. 
Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta.

Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar