.
.

torsdag 30 juli 2009

Byetta

Generiskt namn: exenatide (fd EN en våg) 
Produktnamn: Byetta


Vad är Byetta?

Byetta är en injicerbar diabetes medicin som hjälper till att kontrollera blodsockernivån. Denna medicin hjälper din bukspottkörtel producerar insulin på ett effektivare sätt. 

Byetta används för att behandla typ 2 (icke-insulin beroende) diabetes. Andra diabetes läkemedel används ibland i kombination med Byetta vid behov. 

Byetta kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Viktig information om Byetta 

Använd inte Byetta för behandling av typ 1 (insulinberoende) diabetes, eller om du är i ett tillstånd av diabetesketoacidos (ringa upp din läkare för behandling med insulin). 

Innan du använder Byetta, berätta för din läkare om du använder någon av dessa muntliga diabetes mediciner: acetohexamid (Dymelor), klorpropamid (Diabinese), glimepirid (Amaryl), glipizid (Glucotrol), glyburide (DiaBeta), tolazamid (Tolinase), tolbutamid (Orinase ). 

Du måste använda detta läkemedel inom 60 minuter (1 timme) innan du äter en måltid. Om du missar en dos, använda medicin så fort du kommer ihåg, men bara om du ännu inte har ätit en måltid. Om du redan har ätit en måltid, vänta tills din nästa dos (1 timme före måltid) läkemedlet ska användas. Din Byetta doser bör vara placerade minst 6 timmars mellanrum. Använd inte detta läkemedel efter att ha ätit en måltid. 

Sluta att använda Byetta och ring din läkare omedelbart om du har svår smärta i övre magen sprider sig till ryggen, med illamående, kräkningar och en snabb puls. Dessa kan vara symtom på pankreatit. 

Det är viktigt att använda Byetta regelbundet för att få de mest nytta. Få dina recept återfyllas innan du kör ut medicinen helt. 

Aldrig aktie en injektion pennan eller patronen med en annan person. Dela injektion pennor eller patroner kan ge sjukdomar som hepatit eller HIV för att gå från en person till en annan. 

För att vara säker på att denna medicinering hjälper ditt tillstånd, måste du kontrollera ditt blodsocker hemma. Ditt blod kommer också att behöva testas av din läkare med jämna mellanrum. Missa inte några schemalagda möten. 

Om du använder någon typ av antibiotika eller preventivmedel piller, ta dessa läkemedel minst 1 timme innan du använder Byetta.

Innan Byetta 

Använd inte Byetta för behandling av typ 1 (insulinberoende) diabetes, eller om du är i ett tillstånd av diabetesketoacidos (ringa upp din läkare för behandling med insulin). 

Om du har något av dessa villkor, kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert använda Byetta: 
njursjukdom (eller om du är på dialys); 

problem med matsmältningen, eller 

svår mage störningar (gastroparesis). 

FDA graviditet kategori C. Det är inte känt om Byetta är skadligt för fostret. Innan du använder Byetta, Tala om för din läkare om du är gravid eller om du blir gravid under behandlingen. Det är inte känt om exenatide går över i bröstmjölk eller om det kan vara skadligt för ett ammande barn. Ta inte Byetta utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn.

Hur ska jag använda Byetta? 

Använd Byetta precis som det ordinerats åt dig. Donot använda medicin i större mängder eller använda den för längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Din läkare kan ibland ändra din dos så att du får bäst resultat av denna medicin. Din dos behov kan förändras om du är sjuk, om du har feber eller infektion, eller om du har operation eller en medicinsk nödsituation. Ändra inte din dos av Byetta utan att först tala med din läkare. Använd endast diabetes läkemedel ordinerats åt dig. 

Byetta ges som en injektion under huden, oftast i övre låret, magen, eller överarmen. Din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal ger dig särskilda anvisningar om hur och var du injicerar detta läkemedel. Försök inte själv injicera detta läkemedel om du inte har full förståelse för hur man ger injektionen och Kassera använt nålar och sprutor. 

Byetta är vanligen injiceras två gånger dagligen, före morgon-och kvällsmål. Du måste använda detta läkemedel inom 60 minuter (1 timme) innan du äter måltiden. Din Byetta doser bör ges minst 6 timmars mellanrum. Använd inte detta läkemedel efter att ha ätit en måltid. 

Det är viktigt att använda Byetta regelbundet för att få de mest nytta. Få dina recept återfyllas innan du kör ut medicinen helt. 

Byetta är en förfylld penna med en "Pen Bruksanvisning" visa instruktioner om hur du använder pennan och injicera läkemedlet. Du måste göra ett "New Pen Set-Up" en gång bara, när du startar en ny förfylld Byetta Pen. Om du gör det "Nya Pen Set-Up" före varje injektion, kommer du att köra ut medicin innan 30 dagar. 

Pen kanyler ingår inte med detta läkemedel. Fråga din läkare, diabetes rådgivare, eller apotekspersonal som nålen storlek är bäst för dig. 

Aldrig aktie en injektion pennan eller patronen med en annan person. Dela injektion pennor eller patroner kan ge sjukdomar som hepatit eller HIV för att gå från en person till en annan. 

För att vara säker på att denna medicinering hjälper ditt tillstånd, måste du kontrollera ditt blodsocker hemma. Ditt blod kommer också att behöva testas av din läkare med jämna mellanrum. Missa inte några schemalagda möten. 

Förvara oanvända Byetta injektion pennor i kylskåp, skyddas från ljus. Får ej frysas dem och kasta bort alla boxar som har blivit fryst. Efter din första användning av en penna, kan man sedan förvaras i rumstemperatur, åtskilt från värme och ljus. 

Använd pennan för endast 30 dagar och sedan kasta bort det, även om den fortfarande har medicinen i det. Använd inte läkemedlet efter utgångsdatumet på etiketten har passerat. Förvara inte Byetta pennan med nålen bifogas. 

Om nålen är åt vänster på, medicin kan läcka från pennan eller luftbubblor kan bildas i patronen. Håll dina Byetta penna, penna nålar och alla läkemedel utom räckhåll för barn.

Vad händer om jag missar en dos? 

Använd den missade dosen så fort du kommer ihåg, men bara om du ännu inte har ätit en måltid. Om du redan har ätit en måltid, vänta tills din nästa dos (1 timme före måltid) läkemedlet ska användas. Använd inte extra medicin för att kompensera den missade dosen.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. 

Överdosering kan orsaka allvarliga illamående och kräkningar, eller tecken på lågt blodsocker (huvudvärk, svaghet, yrsel, förvirring, irritation, hunger, snabba hjärtslag, svettningar och tremor).

Vad ska jag undvika när du använder Byetta? 

Undvik att dricka alkohol. Det sänker blodsockret och kan störa din diabetes behandling. 

Om du använder någon typ av antibiotika eller preventivmedel piller, ta dessa läkemedel minst 1 timme innan du använder Byetta.

Byetta biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Byetta och ring din läkare omedelbart om du har svår smärta i övre magen sprider sig till ryggen, med illamående, kräkningar och en snabb puls. Dessa kan vara symtom på pankreatit. 

Mindre allvarliga Byetta biverkningar kan vara: 

illamående, kräkningar, halsbränna, diarré; 

aptitlöshet; 

viktminskning, eller 

yrsel, huvudvärk, eller känsla skakis. 

Know tecken på lågt blodsocker (hypoglykemi) och hur man känner igen dem: 

hunger, huvudvärk, förvirring, irritabilitet; 

dåsighet, svaghet, yrsel, skakningar, 

svettning, snabb hjärtrytm; 

beslag (konvulsioner), eller 

svimning, koma (svår hypoglykemi kan vara dödlig). 

Ha alltid en källa till socker tillgänglig om du har symtom på lågt blodsocker. Socker källor innehålla apelsinjuice, glukos gel, godis eller mjölk. Om du har svår hypoglykemi och kan inte äta eller dricka, använd en injektion av glukagon. Din läkare kan ge dig ett recept för en glukagon akut injektion kit och berätta hur du ger injektionen. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Ring din läkare för medicinsk rådgivning om biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Byetta? 

Innan du använder Byetta, berätta för din läkare om du använder någon oral (intas genom munnen) diabetes medicinering. Du kanske behöver en dosjustering: 

acetohexamid (Dymelor); 

klorpropamid (Diabinese); 

glimepirid (Amaryl); 

glipizid (Glucotrol); 

glyburide (DiaBeta); 

tolazamid (Tolinase), eller 

tolbutamid (Orinase). 

Din läkare kommer att berätta om något av dina läkemedel doser måste bytas ut. 

Det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Byetta. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Byetta. 

Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta.

Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar