.
.

måndag 27 juli 2009

Advair

Generiskt namn: flutikason och salmeterol (floo TIK en sone, sal ME te Rol) 
Produktnamn: Advair Diskus, Advair HFA


Vad är Advair?

Advair innehåller flutikason och salmeterol. Flutikason är en steroid. Det förhindrar att utsläpp av ämnen som orsakar inflammation. Salmeterol är en bronchodilator. Det fungerar genom att musklerna i luftvägarna för att förbättra andning. 

Advair används för att förebygga astmaattacker. Advair används också förhindra flare-ups eller försämring av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är förknippade med kronisk bronkit eller emfysem. 

Advair kan också användas för andra ändamål än de som anges i denna medicinering guide.

Viktig information om Advair 

Använd inte Advair att behandla en astmaattack som redan har börjat. 

Innan du använder Advair, berätta för din läkare om du har ett livsmedel eller läkemedel allergi, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, ett beslag sjukdom, en infektion, ett svagt immunsystem, diabetes, glaukom, tuberkulos, benskörhet, en sköldkörtel sjukdom eller leversjukdom . 

Ring din läkare om du känner att detta läkemedel inte fungerar som vanligt, eller om det gör ditt tillstånd förvärras. Salmeterol har visat sig öka risken för astma-relaterade dödsfall. Det är viktigt att du endast använder den ordinerade dosen av detta läkemedel och följa patienten instruktioner för säker användning av läkemedel.

Innan du använder Advair 
Använd inte Advair om du är allergisk mot flutikason (Flonase, Flovent) eller salmeterol (Serevent) eller om du har en astmaattack. Salmeterol har visat sig öka risken för astma-relaterade dödsfall. Det är viktigt att du endast använder den ordinerade dosen av detta läkemedel och följa patienten instruktioner för säker användning av läkemedel. 

Om du har vissa förutsättningar kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert använda detta läkemedel. Innan du använder Advair, berätta för din läkare om du har: 

ett livsmedel eller läkemedel allergi; 

hjärtsjukdom eller högt blodtryck; 

epilepsi eller andra beslag sjukdom; 

en infektion av något slag; 

ett svagt immunsystem; 

diabetes; 

glaukom; 

tuberkulos; 

osteoporos; 

en sköldkörtel sjukdom, eller 
leversjukdom. 
FDA graviditet kategori C. Advair kan vara skadligt för fostret. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Det är inte känt om detta läkemedel går över i bröstmjölk eller om det skulle kunna skada ett ammande barn. Använd inte Advair utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn. 

Advair kan påverka tillväxten hos barn. Prata med din läkare om du tror att ditt barn inte växer i normal ränta när du använder detta läkemedel. 

Långvarig användning av steroider kan leda till benförlust (osteoporos), speciellt om du röker, om du inte har, om du inte får tillräckligt med D-vitamin eller kalcium i din kost eller om du har en familjehistoria av osteoporos.

Hur ska jag använda Advair? 

Använd Advair precis som det ordinerats åt dig. Använd inte medicinen i större mängder, eller använda den för längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Advair levereras med patienten instruktioner för säker och effektiv användning och riktningar för priming inhalatorn enheten. Följ dessa anvisningar noggrant. 
Använd inte Advair att behandla en astmaattack som redan har börjat. Det fungerar inte tillräckligt snabba. Använd endast en snabbt agerar inandning medicinering. 

Advair Diskus är ett pulver av flutikason och salmeterol som kommer med en speciell inhalator enheten förinstallerade blisterförpackningar innehållande avdelade doser av läkemedlet. Den anordning som öppnar och läser ett blister varje gång du använder inhalatorn. Denna enhet är inte för att användas med en spacer. 

Advair HFA är en aerosol form av flutikason och salmeterol som kommer i en behållare som används med ett manöverdon inhalatorn enheten. Använd endast inhalatorn anordning som med Advair HFA. Denna enhet är inte för att användas med en spacer. 
Skaka Advair HFA inhalatorn i minst 5 sekunder före varje spray. 

Håll reda på antalet spraymedel du har använt och kasta Advair HFA kanister efter 120 spraymedel, även om det känns som det fortfarande finns läkemedel i det. 

Om du även använda en steroid medicinering, inte sluta använda steroider plötsligt eller så kan du få obehagliga abstinensbesvär. Prata med din läkare om att använda mindre av steroider innan stoppa helt. 
Ring din läkare om något av din astma mediciner inte verkar fungera lika bra på att behandla eller förebygga astmaattacker. Ett ökat behov av medicinering kan vara ett tidigt tecken på en allvarlig astmaattack. Om du använder en topp Flödesmätaren, ring din läkare om dina siffror är lägre än normalt. 

Astma är vanligtvis behandlas med en kombination av olika droger. För att på bästa sätt behandla ditt tillstånd, använd alla dina läkemedel enligt anvisningar från din läkare. Försök inte ändra din dosering eller medicinering schema utan råd från din läkare. 
Carry ett identitetskort eller bära en medicinsk registrering ID för att låta andra veta att du kan behöva en oral steroid i en nödsituation. Store Advair i rumstemperatur borta från fukt och värme. Förvara Advair HFA kanister från hög värme, t.ex. öppen eld eller i en bil en varm dag. De behållare kan explodera om den blir för varm.

Vad händer om jag missar en dos? 

Använd medicin så fort du kommer ihåg. Om det nästan är tid för nästa dos, hoppa över den missade dosen och vänta tills din nästa planerade dos. Använd inte extra medicin för att kompensera den missade dosen.

Vad händer om jag överdos? 
Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. Överdosering symtomen kan omfatta kärlkramp eller bröstsmärta, snabb eller oregelbunden hjärtrytm, kramper, darrningar, svaghet, huvudvärk, illamående och kräkningar.

Vad ska jag undvika när du använder Advair? 

Använd inte en andra form av salmeterol (som Serevent) eller använda en liknande inhaleras bronchodilator som formoterol (Foradil) om inte din läkare har sagt till. 

Advair kan sänka blodceller som hjälper din kropp bekämpa infektioner. Undvik att vara nära människor som är sjuka eller har infektioner. Ring din läkare för förebyggande behandling om du utsätts för chicken pox eller mässling. Dessa villkor kan vara allvarliga eller till och med dödlig utgång hos personer som använder steroider läkemedel.

Advair biverkningar 
Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

bronkospasm (väsande, bröst täthet, svårt att andas); 

snabba eller ojämna hjärtslag, rastlös känsla, darrningar, 

feber, frossa, huggande bröstsmärtor, hosta med gult eller grönt slem; 

dimsyn, ögonsmärta eller se halos runt lampor; 

vita fläckar eller sår i munnen eller på läpparna, eller 

förvärrad astma symptom. 

Mindre allvarliga Advair biverkningar inkluderar: 

huvudvärk, yrsel, 

illamående, kräkningar, diarré, 

torr mun, näsa eller hals; 

täppt näsa, sinus smärta, hosta, ont i halsen, eller 

hoarseness eller fördjupas röst. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Tala om för din läkare om ovanliga eller besvärande biverkningar.

Vilka andra droger påverkar Advair? 

Innan du använder Advair, berätta för din läkare om du använder något av följande läkemedel: 

amiodaron (Cordarone); 

ett diuretikum eller "vatten piller"; 

HIV-läkemedel som atazanavir (Reyataz), ritonavir (Norvir), indinavir (Crixivan), nelfinavir (Viracept) eller sakinavir (Invirase); 

en MAO-hämmare såsom isokarboxazid (Marplan), tranylcypromin (Parnate), fenelzin (Nardil), rasagilin (Azilect) eller selegilin (Eldepryl, Emsam); 

ett antidepressivt medel som amitriptylin (Elavil), desipramin (Norpramin), fluoxetin (Prozac), nefazodon, eller imipramin (Tofranil), eller 

antibiotika såsom ketokonazol (Nizoral), itrakonazol (Sporanox), klaritromycin (Biaxin) eller telithromycin (Ketek), eller 

en beta-blockerare som atenolol (Tenormin), karvedilol (Coreg), metoprolol (Lopressor, Toprol) och andra. 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Advair. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 

Apotekspersonal kan ge mer information om Advair. 
Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda Advair bara för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att informationen är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta.

Drug information häri kan Temne känsliga. Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare.

Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar.

0 yorum:

Skicka en kommentar