.
.

söndag 26 juli 2009

Actiq

Generiskt namn: fentanyl citrate (muntligt transmucosal) (FEN ta noll SIT rayt) 
Produktnamn: Actiq


Vad är Actiq?

Actiq är en narkotiska smärtbehandling. 

Actiq behandlar "genombrott" cancersmärta som inte kontrolleras av andra läkemedel. Detta läkemedel är inte för kortsiktig smärtlindring. 

Actiq kan också användas för andra ändamål än de som anges i denna medicinering guide.

Vad är det viktigaste jag bör veta om Actiq? 
Använd inte Actiq om du har använt en MAO-hämmare såsom isokarboxazid (Marplan), fenelzin (Nardil), rasagilin (Azilect), selegilin (Eldepryl, Emsam) eller tranylcypromin (Parnate) under de senaste 14 dagarna. Allvarliga livshotande biverkningar som kan inträffa. 

Du bör inte använda Actiq om du inte redan behandlas med en liknande opioid smärtbehandling och din kropp är tolerant mot det. Prata med din läkare om du inte är säker på att du är opioid-tolerant. 

Håll både använda och oanvända Actiq enheter utom räckhåll för barn. Den mängd fentanyl i Actiq enhet kan vara dödligt för ett barn som råkar suger på eller sväljer enheten. 
Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket Actiq eller om någon annan har råkar svälja det.

En överdos av den här medicinen kan vara dödlig. Överdosering symtomen kan omfatta svag puls, svimning, ytlig andning, eller andas som stoppar. Actiq kan vara vanebildande och bör endast användas av den person som det som föreskrivs för. Actiq får aldrig ges till en annan person, speciellt någon som har en historia av drogmissbruk eller beroende. Förvara medicinen på ett säkert ställe där andra inte kan få till det.

Håll reda på hur många Actiq enheter har använts från varje ny leverans av detta läkemedel. Fentanyl är ett läkemedel för missbruk och du bör vara medveten om varje person i hushållet använder detta läkemedel felaktigt eller utan recept. Använd inte mer än fyra Actiq enheter per dag.

Vad ska jag diskutera med min läkare innan du tar Actiq? 

Du bör inte använda Actiq om du inte redan behandlas med en liknande opioid smärtbehandling och din kropp är tolerant mot det. Opioida läkemedel inkluderar fentanyl (Actiq, Duragesic), hydrokodon (Lortab, Vicodin), hydromorfon (Dilaudid, Palladone), morfin (Kadian, MS Contin, Oramorph och andra), oxikodon (Oxycontin), oximorfon (Numorphan, Opana) och andra. Prata med din läkare om du inte är säker på att du är opioid-tolerant. 
Använd inte Actiq om du har använt en MAO-hämmare såsom isokarboxazid (Marplan), fenelzin (Nardil), rasagilin (Azilect), selegilin (Eldepryl, Emsam) eller tranylcypromin (Parnate) under de senaste 14 dagarna. Allvarliga livshotande biverkningar kan uppstå om du använder fentanyl innan MAO-hämmare har rensat från kroppen. 

Du bör inte använda detta läkemedel om du har fått en allergisk reaktion eller allvarliga biverkningar vid användning av alla narkotiska smärtbehandling. 

Innan du använder Actiq, berätta för din läkare om du är allergisk mot något läkemedel, eller om du har: 

en andning sjukdom som astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL); 

ett beslag sjukdom; 

en historia av huvudskada eller hjärntumör; 

lever-eller njursjukdom, 

lågt blodtryck, hjärtsjukdomar, 

en historia av depression eller annan psykisk sjukdom, eller 

en historia av drog-eller alkoholmissbruk. 

Om du har något av dessa villkor kan du inte att kunna använda denna medicin, eller kanske du behöver en dos anpassning eller speciella tester under behandlingen. 
FDA graviditet kategori C. Denna medicin kan vara skadligt för fostret. Det kan också orsaka tillvänjning eller utsättningssymtom i en nyfödda om modern använder Actiq under graviditet. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen.

Detta läkemedel kan passera över i bröstmjölken och kan orsaka sömnighet eller andningsproblem i ett ammande barn. Actiq kan också orsaka beroende och abstinenssymtom i en ammade barnet. Använd inte detta läkemedel utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn. Äldre vuxna kan vara mer känsliga för effekterna av detta läkemedel. 

Om du är diabetiker bör du veta att varje Actiq ROMB innehåller 2 gram (en halv tesked) socker.

Hur ska jag ta Actiq? 
Actiq (fentanyl citrate muntliga transmucosal) levereras med ett kit och anvisningar för förvaring och bortskaffande av Actiq enheter. Det är mycket viktigt att hålla både använda och oanvända Actiq enheter utom räckhåll för barn. Den mängd fentanyl citrate i Actiq enhet kan vara dödligt för ett barn som råkar suger på eller sväljer enheten. 

Du kommer också att få instruktioner för användning av läkemedlet. Följ dessa anvisningar noggrant. Använd inte medicinen i större mängder eller under längre tid än vad som din läkare. Din läkare kan ibland ändra din dos så att du får bäst resultat av denna medicin. 

Den Actiq transmucosal är en fentanyl citrate ROMB bifogas ett plasthandtag. Varje enhet är förpackat i en barn-bevis blisterförpackning. Skär blisterförpackning öppna med sax när du är redo att använda apparaten. 

Placera medicin i munnen mellan kinden och tandköttet, och hålla i handtaget med fingrarna. Twirl handtaget för att flytta medicin runt i munnen samtidigt som suger på den. 

Låt läkemedel för att lösa upp i munnen i 15 minuter. Svälj när det behövs. Försök inte bita eller tugga den romb. Inte äter eller dricker något medan enheten är i munnen. Om du behöver använda en andra enhet, vänta minst 15 minuter efter du har avslutat den första enheten. 
Använd inte mer än fyra Actiq enheter per dag. 

Om du känner dig yr eller sjuka att magen innan läkemedlet är helt upplöst, sluta använda enheten och ringa din läkare. 
Sluta inte att använda någon annan smärta läkemedel som din läkare har ordinerats åt dig. Ring din läkare om detta läkemedel inte lindra din smärta. Actiq kan vara vanebildande och bör endast användas av den person som det som föreskrivs för. Detta läkemedel får aldrig ges till en annan person, speciellt någon som har en historia av drogmissbruk eller beroende. Förvara medicinen på ett säkert ställe där andra inte kan få till det. Håll reda på hur många Actiq enheter har använts från varje ny leverans av detta läkemedel.

Fentanyl är ett läkemedel för missbruk och du bör vara medveten om varje person i hushållet använder detta läkemedel felaktigt eller utan recept. Sluta inte använda Actiq plötsligt, eller om du kan få obehagliga abstinensbesvär. Tala med din läkare om hur man kan undvika utsättningssymtom när du slutar att använda denna medicin. Förvara läkemedlet i rumstemperatur borta från fukt och värme. Låt varje enhet i sin barn-bevis blisterförpackning tills du ska använda den. 

Ägna särskild uppmärksamhet åt din tandhygien medan du använder detta läkemedel. Detta läkemedel kan orsaka muntorrhet leder till tandröta.


Vad händer om jag missar en dos? 

Sedan Actiq används som behövs, kan du inte vara på doseringen. Om du använder läkemedel regelbundet använder den missade dosen så fort du kommer ihåg. Om det nästan är tid för nästa dos, hoppa över den missade dosen och vänta tills din nästa planerade dos. Använd inte extra medicin för att kompensera den missade dosen. 
Använd inte mer än fyra Actiq enheter per dag.

Vad händer om jag överdos? 
Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel eller om någon annan har råkar svälja det. Den mängd fentanyl citrate i Actiq enhet kan vara dödligt för ett barn som råkar suger på eller sväljer enheten. 

Symtom på en Actiq överdosering kan inkludera svag puls, svimning, ytlig andning, eller andas som stoppar.

Vad ska jag undvika när du tar Actiq? 
Kallt eller allergi medicin, sömntabletter, muskel relaxers, och medicin för kramper, depression eller ångest kan lägga till sömnighet orsakas av Actiq. Tala om för din läkare om du använder något av dessa läkemedel, eller andra narkotiska smärtbehandling. 

Grapefrukt och grapefruktjuice kan interagera med fentanyl och leda till potentiellt farliga effekter. Diskutera användandet av grapefrukt med din läkare. Inte öka eller minska mängden av grapefrukt i din kost, utan att först tala med din läkare.

Actiq biverkningar 
Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta att använda Actiq och ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar: 

ytlig andning, långsam hjärtfrekvens, 

extrem sömnighet, eller 

känslan YR, svimning. 

Mindre allvarliga Actiq biverkningar kan vara: 

muntorrhet; 

huvudvärk, yrsel, svaghet, ångest, eller 

illamående, kräkningar eller förstoppning. 

Biverkningar än de som listats här kan också förekomma. Tala med din läkare om varje bieffekt som verkar ovanlig eller som är särskilt besvärande. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Actiq? 
Det finns många andra mediciner som kan orsaka allvarliga problem om du tar dem tillsammans med Actiq, särskilt: 

aprepitant (emend); 

diltiazem (Cardizem, Cartia, Dilacor, Tiazac); 

verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan); 

antibiotika såsom klaritromycin (Biaxin), erytromycin (E-Mycin, sen-Tab, EES), flukonazol (Diflucan), ketokonazol (Nizoral), itrakonazol (Sporanox) eller troleandomycin (Tao), eller 

HIV-läkemedel såsom amprenavir (Agenerase), indinavir (Crixivan) fosamprenavir (Lexiva), nelfinavir (Viracept) eller ritonavir (Norvir). 

Om du använder något av dessa läkemedel, kan du inte att kunna använda Actiq eller du kan behöva dosering justeringar eller speciella tester under behandlingen. 

Det kan finnas andra droger inte nämns som kan påverka Actiq. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonal kan ge mer information om Actiq.

Vad betyder min medicinering se ut? 

Fentanyl citrate finns med ett recept under varumärket Actiq. Andra varumärken eller generiska former kan också vara tillgänglig. Fråga apotekspersonalen några frågor du har om detta läkemedel, särskilt om det är nytt för dig. 

Actiq 200 mcg - grå blisterförpackning 

Actiq 400 mcg - blå blisterförpackning 

Actiq 600 mcg - orange blisterförpackning 

Actiq 800 mcg - lila blisterförpackning 

Actiq 1200 mcg - grön blisterförpackning 

Actiq 1600 mcg - Bourgogne blisterförpackning 

Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda denna medicin endast för indikation ordinerats. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat.

Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling. Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om de läkemedel du använder, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar