.
.

torsdag 30 juli 2009

Botox

Generiskt namn: botulinum toxin typ A (BOT ue BETS num Tox i typ A) 
Produktnamn: Botox


Vad är Botox?

Botox (botulinum toxin typ A) är gjord av de bakterier som orsakar botulism. Botulinum toxin block nerv aktivitet i musklerna, vilket leder till en tillfällig minskning muskel aktivitet. 

Botox används för att behandla cervikal dystoni (svåra spasmer i nacken muskler) eller svår underarm svettning (ödem). 

Botox används också för att behandla vissa öga muskel villkor orsakas av nerv störningar. Detta innefattar okontrollerad blinkande eller kramp i ögonlocken, och ett tillstånd där ögonen inte pekar i samma riktning. 

Botox används även för att tillfälligt minska uppkomsten av rynkor i ansiktet. 

Botox kan också användas för andra ändamål som inte nämns i denna medicinering guide.

Viktig information om Botox 

Den botulinum toxin i Botox kan sprida sig till andra organ områden än där det injiceras. Detta har orsakat allvarliga livshotande biverkningar på vissa personer som får botulism toxin injektioner, även för kosmetiska ändamål. 

Ring din läkare omedelbart om du har nedhängande ögonlock, vision problem, svår muskelsvaghet, förlust av urinblåsan kontroll, eller problem att andas, tala eller svälja. Några av dessa effekter kan uppträda upp till flera veckor efter en Botox injektionen. Botulinum toxin injektioner bör endast ges av en utbildad vårdpersonal, även när de används för kosmetiska ändamål. Inte försöker Botox injektioner i mer än en läkare på en gång. Om du byter vårdgivare ska du berätta för din nya leverantör hur länge har det varit sedan din senaste botulinum toxin injektion. 

Använda Botox oftare än föreskrivna kommer inte göra det mer effektivt och kan leda till allvarliga biverkningar. 

Du bör inte få Botox om du är allergisk mot botulinum toxin, eller om du har en infektion, svullnad, eller muskelsvaghet i det område där läkemedlet kommer att injiceras. 

Innan du tar emot ett Botox injektion, tala om för din läkare om du har ALS (Lou Gehrig's disease), myastenia gravis, Lambert-Eatons syndrom, eller hjärtsjukdom. 

Effekterna av en botulinum toxin injektion är tillfälliga. Dina symtom kan återgå helt inom 3 månader efter en injektion. Efter upprepade injektioner kan det ta mindre tid innan symtomen avkastning, speciellt om kroppen utvecklar antikroppar mot botulinum toxin.

Innan mottagande Botox 

Du bör inte få Botox om du är allergisk mot botulinum toxin, eller om du har en infektion, svullnad, eller muskelsvaghet i det område där läkemedlet kommer att injiceras. 

Om du har något av dessa villkor, kan du behöva en dosjustering eller speciella tester för att säkert få Botox. 

ALS (ALS eller "Lou Gehrig's disease"); 

myastenia gravis; 

Lambert-Eatons syndrom, eller 

hjärtsjukdom. 

Botox är gjorda med human plasma (en del av blodet) och kan innehålla virus och andra smittämnen som kan orsaka sjukdom. Även donerat humanplasma säkerhetskontrolleras, kontrolleras och behandlas för att minska risken för att den innehåller något som kan orsaka sjukdom, det finns fortfarande en liten möjlighet att det kan överföra sjukdomen. Prata med din läkare om riskerna och fördelarna med att använda denna medicin. 

FDA graviditet kategori C. Det är inte känt om Botox är skadligt för fostret. Innan du får Botox, berätta för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Det är inte känt om botulinum toxin går över i bröstmjölk eller om det skulle kunna skada ett ammande barn. Ta inte emot detta läkemedel utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn.

Hur är Botox ges? 

Botox ges som en injektion i en muskel. En läkare, sjuksköterska eller annan vårdgivare kommer att ge er denna injektion. 

Botox injektioner bör endast ges av en utbildad vårdpersonal, även när de används för kosmetiska ändamål. 

Din botulinum toxin injektion kan ges i mer än ett område åt gången, beroende på villkor som behandlas. 

Även om mottagande Botox injektioner för öga muskel villkor, du kan behöva använda ögondroppar, salva, en särskild kontaktlinser eller annan anordning för att skydda ytan av ögat. Följ din läkares instruktioner. 

Om du behandlas för överdriven svettning, rakning din underarms cirka 24 timmar innan du får injektionen. Applicera inte underarm antiperspiranter och deodoranter i 24 timmar innan du får Botox injektionen. Undvik motion och varma livsmedel eller drycker inom 30 minuter före injektionen. 

Det kan ta upp till 2 veckor efter injektionen innan neck muscle spasm symptomen börjar att förbättras. Du kan märka den största förbättringen i 6 veckor efter injektionen. 

Det kan ta bara 1 till 3 dagar efter injektionen innan ögat muskel spasm symptomen börjar att förbättras. Du kan märka den största förbättringen på 2 till 6 veckor efter injektion. 

Effekterna av en Botox injektionen är tillfälliga. Dina symtom kan återgå helt inom 3 månader efter en injektion. Efter upprepade injektioner kan det ta mindre tid innan symtomen avkastning, speciellt om kroppen utvecklar antikroppar mot botulinum toxin. Inte försöker botulinum toxin injektioner i mer än en läkare på en gång. Om du byter vårdgivare ska du berätta för din nya leverantör hur länge har det varit sedan din senaste Botox injektionen. 

Med den här medicinen oftare än föreskrivna kommer inte göra det mer effektivt och kan leda till allvarliga biverkningar.

Vad händer om jag missar en dos? 

Eftersom Botox har en tillfällig effekt och ges vid kraftigt avstånd mellanrum saknas en dosen sannolikt inte är skadliga.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har fått för mycket av detta läkemedel. 

Överdosering symtomen kan omfatta muskelsvaghet, svårt att svälja, och svag eller ytlig andning.

Vad ska jag undvika efter att ha mottagit Botox? 

Undvik att använda underarm antiperspiranter och deodoranter i 24 timmar efter en injektion om du behandlas för alltför underarm svettning. 

Undvik att gå tillbaka till din normala fysiska aktiviteter för snabbt efter att ha fått en botulinum toxin injektion.

Botox biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. 

Den botulinum toxin i Botox kan sprida sig till andra organ områden än där det injiceras. Detta har orsakat allvarliga livshotande biverkningar på vissa personer som får botulism toxin injektioner, även för kosmetiska ändamål. 

Ring din läkare omedelbart om du har något av dessa allvarliga biverkningar, som ibland kan uppträda upp till flera veckor efter en injektion: 

problem att andas, tala eller svälja; 

nedhängande ögonlock; 

ovanlig eller svår muskelsvaghet (speciellt i ett område som inte injiceras med medicinering); 

förlust av urinblåsan kontroll; 

problem med synen eller djup uppfattning; 

Crusting eller dränering från dina ögon; 

allvarliga hud utslag eller klåda, eller 

bröstsmärta eller tung känsla, smärta sprider sig till armen eller axeln, allmän sjuk känsla. 

Mindre allvarliga Botox biverkningar kan vara: 

muskelsvaghet nära där läkemedlet injicerades; 

blåmärken, blödning, smärta eller ömhet där injektionen gavs; 

huvudvärk, muskelstelhet, hals eller ryggsmärta; 

feber, hosta, halsont, rinnande näsa, illamående, influensaliknande symptom, 

yrsel, dåsighet, ångest; 

muntorrhet, torra ögon; 

ökad svettning på andra områden än de underarms; 

kliande eller vattniga ögon, ökad ljuskänslighet, eller 

ögonlocket svullnad eller blåmärken. 

Detta är inte en komplett lista över biverkningar och andra som kan förekomma. Ring din läkare för medicinsk rådgivning om biverkningar. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Botox? 

Innan du får Botox, berätta för din läkare om du är också med: 

ett antibiotikum som amikacin (Amikin), gentamicin (Garamycin), kanamycin (Kantrex), neomycin (Mycifradin, Neo-Fradin, Neo-Tab), netilmicin (Netromycin), paromomycin (Humatin, Paromycin), streptomycin, tobramycin (Nebcin, tobi). 

Denna förteckning är inte komplett och det kan finnas andra läkemedel som kan interagera med Botox. Tala om för din läkare om alla dina recept och OTC-läkemedel, vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Vill inte starta en ny medicinering utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 

Din läkare eller apotekspersonal kan ge mer information om Botox. 
Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga.

Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat. Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling.

Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar