.
.

tisdag 28 juli 2009

Alli

Generiskt namn: orlistat (OR li status) 
Produktnamn: Alli, Xenical


Vad är Alli?

Alli blockerar en del av fettet som du äter, att hålla den från att absorberas av kroppen och hjälper dig att gå ner i vikt. 

Alli används tillsammans med ett reducerat kalori kost och vikt underhåll för att behandla fetma hos människor med vissa riskfaktorer (t.ex. diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol och triglycerider). 

Alli kan också användas för andra ändamål.

Viktig information om Alli 

Ta inte Alli om du är allergisk mot orlistat, eller om du har gallblåsan problem, eller kronisk malabsorption syndrom (en oförmåga att ta till sig mat och näring på rätt sätt). 

Innan Alli, berätta för din läkare om du har en underactive sköldkörteln, en historia av njursten eller pankreatit, typ 1 eller typ 2-diabetes, ätstörningar eller om du tar andra vikt-förlust läkemedel (receptbelagda eller OTC - ). 

Ge inte OTC-Alli till ett barn yngre än 18 år gammal. Receptbelagda orlistat (Xenical) bör inte användas av någon ålder 12 till 18 utan inrådan av en läkare. Alli bör endast användas av den person som var det föreskrivna eller rekommenderade och borde aldrig att delas med en annan person, speciellt någon som har en historia av ätstörningar. Förvara medicinen på ett säkert ställe där andra inte kan få till det. 

Alli är bara en del av ett komplett program av behandling som också omfattar kost, motion och viktkontroll. Din dagliga intaget av fett, protein och kolhydrater bör vara jämnt fördelad över alla dina dagliga måltider. Följ din diet, medicinering och utöva rutiner mycket noga. 

Ta Alli under eller inom 1 timme efter en måltid som innehåller fett (högst 30% av kalorier för att måltid). Alli Vanligtvis 3 gånger dagligen. Om du hoppar över en måltid eller att äta en måltid som inte innehåller något fett, hoppa din Alli dos för att måltiden. Fetthalten i den dagliga kosten bör inte vara större än 30% av din totala dagliga VÄRME intag. Undvik en kost som är hög i fett. Hög fetthalt måltider tas i kombination med Alli kan öka risken för obehagliga biverkningar på magen eller tarmarna. 

Läs etiketten på alla livsmedel du använder, med särskild hänsyn till det antal portioner per container. Din läkare, kost rådgivare eller dietist kan hjälpa dig att utveckla en hälsosam kost plan. 

Din läkare kan rekommendera dig ta vitamin-och mineraltillskott medan du tar Alli. Detta läkemedel kan göra det svårare för kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer som vitamin A, D, E och K. Följ din läkares anvisningar om vilken typ av multi-vitamin eller mineral komplement till användning. Ta komplettera minst 2 timmar före eller efter du tar denna medicin.

Innan Alli 

Ta inte Alli om du är allergisk mot orlistat, eller om du har: 

kronisk malabsorption syndrom (en oförmåga att ta till sig mat och näring på rätt sätt), eller 

gallblåsan problem. 

Innan Alli, berätta för din läkare om du är allergisk mot något läkemedel, eller om du har: 

en underactive thyroid; 

en historia av njursten; 

en historia av pankreatit; 

typ 1 eller typ 2 diabetes; 

ätstörningar (anorexi eller bulimi), eller 

om du tar någon annan vikt-förlust läkemedel (receptbelagda eller over-the-counter). 

Om du har något av dessa villkor kan du inte att kunna använda denna medicin, eller kanske du behöver en dos anpassning eller speciella tester under behandlingen. 

FDA graviditet kategori B. Alli förväntas inte vara skadligt för fostret. Tala om för din läkare om du är gravid eller planerar att bli gravida under behandlingen. Med detta läkemedel kan göra det svårare för kroppen att absorbera vissa vitaminer. Dessa vitaminer är viktiga om du ammande barn. Använd inte detta läkemedel utan att tala om för din läkare om du ammar ett barn. Ge inte OTC-Alli till ett barn yngre än 18 år gammal. 

Receptbelagda orlistat (Xenical) bör inte användas av någon ålder 12 till 18 utan inrådan av en läkare. Alli bör endast användas av den person som var det föreskrivna eller rekommenderade och borde aldrig att delas med en annan person, speciellt någon som har en historia av ätstörningar. Förvara medicinen på ett säkert ställe där andra inte kan få till det.

Hur ska jag ta Alli? 

Ta Alli precis som riktas på etiketten, eller som det ordinerats åt dig. Ta inte medicinen i större mängder, eller ta det under längre tid än vad som rekommenderas av din läkare. Följ anvisningarna på ditt recept etiketten. 

Alli levereras med patienten instruktioner för säker och effektiv användning. Följ dessa anvisningar noggrant. Fråga din läkare eller farmaceut om du har några frågor. 

Alli är bara en del av ett komplett program av behandling som också omfattar kost, motion och viktkontroll. Din dagliga intaget av fett, protein och kolhydrater bör vara jämnt fördelad över alla dina dagliga måltider. Följ din diet, medicinering och utöva rutiner mycket noga. 

Ta detta läkemedel med ett fullt glas vatten. Ta detta läkemedel under eller inom 1 timme efter en måltid som innehåller fett (högst 30% av kalorier för att måltid). Alli Vanligtvis 3 gånger dagligen. 

Om du hoppar över en måltid eller att äta en måltid som inte innehåller något fett, hoppa din Alli dos för att måltiden. 

Fetthalten i den dagliga kosten bör inte vara större än 30% av din totala dagliga VÄRME intag. Till exempel, om du äter 1200 kalorier per dag, inte mer än 360 av dessa kalorier bör i form av fett. 

Läs etiketten på alla livsmedel du använder, med särskild hänsyn till det antal portioner per container. Din läkare, kost rådgivare eller dietist kan hjälpa dig att utveckla en hälsosam kost plan. 

Din läkare kan rekommendera dig ta vitamin-och mineraltillskott medan du tar denna medicin. Alli kan göra det svårare för kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer som vitamin A, D, E och K. Följ din läkares anvisningar om vilken typ av multi-vitamin eller mineral komplement till användning. 

Ta komplettera minst 2 timmar före eller efter du tar Alli. 

Förvara läkemedlet i rumstemperatur borta från fukt och värme. Håll flaskan ordentligt stängd. 

Håll reda på hur många piller har använts från varje ny flaska av detta läkemedel. Alli är ett läkemedel som kan missbrukas som en vikt-förlust stöd, och du bör vara medveten om varje person i hushållet använder detta läkemedel felaktigt eller utan recept.

Vad händer om jag missar en dos? 

Ta den missade dosen så fort du kommer ihåg, men inte mer än 1 timme efter att ha ätit en måltid. Om det har gått mer än en timme sedan din senaste måltid, hoppa över den missade dosen och ta medicin vid din nästa regelbundna temne. Ta inte extra medicin för att kompensera den missade dosen. 

Om du missar en måltid, eller om du har en måltid utan fett, kan du hoppa över din dos av Alli för att måltiden också.

Vad händer om jag överdos? 

Söka akut läkarhjälp om du tror att du har använt för mycket av detta läkemedel. 

Symtom på en orlistat överdosering är inte kända.

Vad ska jag undvika när du tar Alli? 

Undvik en kost som är hög i fett. Hög fetthalt måltider tas i kombination med Alli kan öka risken för obehagliga biverkningar på magen eller tarmarna.

Alli biverkningar 

Få akut medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på en allergisk reaktion: nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet, läppar, tunga eller svalg. Sluta ta Alli och ring din läkare omedelbart om du har svår smärta i övre magen sprider sig till ryggen, illamående och kräkningar, och en snabb puls. Dessa kan vara tecken på pankreatit. 

Följande biverkningar inträffar vanligen med hjälp av denna medicin. De är de fysiska effekterna av Alli's fett-blockerande och faktiskt är tecken på att medicinen fungerar som den ska. Dessa biverkningar är ofta tillfälliga och kan minska när du fortsätta behandlingen: 

oljehaltig spotting i dina underkläder; 

oljig eller fet avföring; 

orange eller brun färgad olja i din avföring; 

gas med utsläpp, en fet ansvarsfrihet; 

lös avföring eller ett akut behov av att gå på toaletten, oförmåga att kontrollera tarmrörelser; 

ett ökat antal tarmrörelser, eller 

magont, illamående, kräkningar, diarré, rektalkapslar smärta. 

Andra biverkningar som kan förekomma samtidigt som Alli inkluderar: 

problem med tänder eller tandkött; 

kyla eller influensaliknande symtom; 

huvudvärk, ryggvärk, eller 

hud utslag eller klåda. 

Biverkningar än de som listats här kan också förekomma. Tala med din läkare om varje bieffekt som verkar ovanlig eller som är särskilt besvärande. Du kan rapportera biverkningar till FDA på 1-800-FDA-1088.

Vilka andra droger påverkar Alli? 

Innan Alli, berätta för din läkare om du använder något av följande läkemedel: 

ciklosporin (Gengraf, Neoral, Sandimmune); 

digoxin (digitalis, Lanoxin, Lanoxicaps), eller 

ett blod tunnare såsom warfarin (Coumadin). 

Om du använder något av dessa läkemedel, kan du inte att kunna använda Alli, eller du kan behöva dosering justeringar eller speciella tester under behandlingen. 

Det kan finnas andra droger inte nämns som kan påverka Alli. Tala om för din läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel du använder. Detta inbegriper vitaminer, mineraler, naturläkemedel och läkemedel som andra läkare. Börja inte med en ny medicin utan att tala om för din läkare.

Var kan jag få mer information? 
Apotekspersonalen har mer information tillgänglig om Alli.

Vad betyder min medicinering se ut? 

Orlistat är tillgängliga med ett recept under varumärket Xenical och en nedsatt hållfasthet i ett OTC-märket heter Alli. Andra varumärken eller generiska formuleringar kan också vara tillgänglig. Fråga apotekspersonalen några frågor du har om Alli, särskilt om det är nytt för dig. 

Xenical 120 mg - mörkt blå, hårda gelatinkapslar 

Alli 60 mg - medium-blå, hårda gelatinkapslar 
Kom ihåg att hålla denna och alla andra läkemedel utom räckhåll för barn, aldrig dela med dig av dina läkemedel med andra, och använda Alli bara för indikation ordinerats. 

Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att den information som Cerner Multum, Inc. ( "Multum") är korrekt, aktuell och fullständig, men ingen garanti lämnas om detta. Drug information häri kan Temne känsliga. Multum information har sammanställts för att användas av hälso-och sjukvård utövare och konsumenter i USA och därför Multum garanterar inte att användningsområden utanför USA är lämpligt, om inte uttryckligen anges något annat.

Multum s narkotikainformation stöder inte droger, diagnostisera patienter eller rekommendera behandling. Multum s narkotikainformation är ett Informationsansvarig resurs avsedd att hjälpa licensierade hälsovård utövare i att ta hand om sina patienter och / eller för konsumenter som ser den här tjänsten som ett komplement till, och inte ett substitut för den kunskap, skicklighet, kunskap och bedömning av sjukvårdens yrkesutövare. Avsaknaden av en varning för ett visst läkemedel eller läkemedel kombination på något sätt ska tolkas som visar att narkotika eller läkemedel kombinationen är säker, effektiv och lämplig för en viss patient.

Multum tar inte ansvar för någon del av hälso-och sjukvård ges med hjälp av information Multum ger. Informationen häri är inte avsett att täcka alla möjliga användningsområden, riktningar, försiktighetsåtgärder, varningar, läkemedelsinteraktioner, allergiska reaktioner eller biverkningar. Om du har frågor om droger du tar, kolla med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

0 yorum:

Skicka en kommentar